Dieta Archiwum wpisów

przyprawy

Zapomnij o soli8 marca 2016 - Dieta -

Coraz dłuższa okazuje się lista chorób, powodowanych przez nadmiar soli w pożywieniu. Na przykład: sól może przyczyniać się nie tylko do chorób serca, ale też do demencji.

Działa to tak: wskutek soli (a ściślej, zawartego w niej sodu) usztywniają się naczynia krwionośne, zostają uszkodzone, przez co dochodzi do niedotlenienia ważnych ośrodków w mózgu.

Mniej soląc, walczymy o życie nie tylko dłuższe, ale lepszej jakości, ze sprawnym umysłem i pamięcią.

O innych szkodach, jakie sól powoduje, pisaliśmy przed rokiem: www.wszyscyzdrowi.pl/2015/05/05/bez-soli-mniej-boli/ Radziliśmy również, jak się od solenia odzwyczaić.

Dla tych, którzy ze słonym nałogiem walczą w dalszym ciągu, podaję kilka nowych (przynajmniej dla mnie) informacji:
– od 13 grudnia 2016 r. obowiązkowe będzie informowanie o zawartości soli w produktach spożywczych na ich opakowaniach – warto czytać i porównywać etykiety!
– obecnie nie jest to obowiązkowe. Producenci niekiedy podają zawartość sodu. Oto przelicznik: 1 g sodu = 2,5 g soli
– sól bez względu na to, czy nazywa się morska, kamienna, czy himalajska, ma w sobie tyle samo sodu i w nadmiarze jest tak samo szkodliwa.
– lepiej wybrać sól niskosodową, w której znacznie zmniejszono ilość sodu, zastępując go potasem i magnezem.

Starajmy się więc: przyprawiajmy potrawy ziołami, zamiast solą, jedzmy twarożek (jest mniej słony) zamiast sera żółtego, powoli rezygnujmy z dosalania pomidorów czy rzodkiewek. Walczymy w ten sposób o życie nie tylko dłuższe, ale lepszej jakości, ze sprawnym umysłem i pamięcią.

Cóż jednak z tego, spyta ktoś, że odstawię solniczkę: sól jest w pieczywie, żółtym serze, wędzonych rybach, gotowych przyprawach warzywnych, konserwach… To prawda. Ale niektórzy producenci wychodzą, że tak powiem, zdrowiu naprzeciw. Pochwalę tu firmę Knorr, która w ciągu 10 lat w wielu produktach zmniejszyła zawartość soli o jedną trzecią i nie zamierza na tym poprzestać.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

Lato nam się należy

Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

5 czerwca 2014
Groźne migotanie

Masz nieregularne tętno? Czujesz kołatanie serca, wydaje ci się, że coś niedobrego dzieje się w twojej klatce piersiowej?

Czytaj dalej

13 lutego 2017
Zapobiegaj udarowi!

Ponad 60 tys. ludzi w Polsce co roku dostaje udaru mózgu. Połowa z nich umiera. Co zrobić, żeby było lepiej?

Czytaj dalej