Dieta Archiwum wpisów

Ostrożnie z grzybami18 września 2017 - Dieta - Halina Sterczyńska
Lasy, łąki, a nawet ogródki są tej jesieni pełne grzybów. Niestety, te jadalne są w mniejszości.
Nie mam wprawy w ich zbieraniu, ograniczam się więc do kurek, bo potrafię je rozpoznać. Są smaczne, a przyjemność ze zbierania – bezcenna. Jeśli skuszę się na inny grzyb, przedstawiam go do oceny sąsiadowi – doświadczonemu grzybiarzowi. Bardzo boję się zatrucia i wiem, że mam rację.
Grzybobranie to najwspanialsza rozrywka, a grzyby (te jadalne!) są smaczne, jednak nie powinny ich w ogóle jeść małe dzieci oraz osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym.
Najwięcej zatruć powodują muchomor sromotnikowy i krowiak podwinięty, Następne w kolejności są muchomor plamisty i czerwony. Ten sromotnikowy można pomylić z jadalnymi: gołąbkiem zielonawym, gąską, kanią, a nawet pieczarką polną. Zawiera m.in. amatoksyny, które nie poddają się działaniu wysokiej temperatury i powodują zniszczenie narządów wewnętrznych, przede wszystkim wątroby. Śmiertelne zatrucie powoduje już 50 g tego grzyba.
Objawy zatrucia występują zwykle po 12 godzinach, ale to nie reguła – mogą wcześniej i mogą później. Są to bóle brzucha, nudności, wymioty, bardzo silna biegunka. Potem następuje okres utajenia, jest to jednak spokój pozorny, bo toksyny w tym czasie niszczą wątrobę. Strach nawet pisać, co dzieje się potem.
W razie podejrzenia, że doszło do zatrucia grzybami, należy jak najszybciej szukać pomocy lekarza. Trzeba mu powiedzieć, jakie grzyby i w jakiej ilości zostały zjedzone, gdzie zebrane, jak przygotowane i przechowywane przed zjedzeniem i po jakim czasie wystąpiły objawy.
Grzybobranie to najwspanialsza rozrywka, a grzyby (te jadalne!) są smaczne, jednak nie powinny ich w ogóle jeść małe dzieci oraz osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym. A każdy może się pochorować po potrawie z grzybów, jeśli była niewłaściwie czy w niehigieniczny sposób przygotowana i przechowywana.
Mimo wszystko – spotkajmy się w lesie
Komentarze: 0
O blogu:
Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.
Czytaj także:
Gdy smaku brak
Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.
Lato nam się należy
Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.
Poprzednie wpisy:
Gdy serce słabnie
Coraz ciężej po schodach? Jeśli u siebie lub u kogoś bliskiego, zwłaszcza osoby starszej, obserwujesz zmęczenie nawet po niewielkim wysiłku, pomyśl o wizycie u lekarza.
Uczuleni na życie
To czas paskudnej alergii. Zaczynają kwitnąć kwiaty, pylą drzewa. Niby wokół tak pięknie, a dla niektórych z nas zaczął się beznadziejny okres siąkania i kichania.