Dieta Archiwum wpisów

Ostrożnie z grzybami18 września 2017 - Dieta -

Lasy, łąki, a nawet ogródki są tej jesieni pełne grzybów. Niestety, te jadalne są w mniejszości.

Nie mam wprawy w ich zbieraniu, ograniczam się więc do kurek, bo potrafię je rozpoznać. Są smaczne, a przyjemność ze zbierania – bezcenna. Jeśli skuszę się na inny grzyb, przedstawiam go do oceny sąsiadowi – doświadczonemu grzybiarzowi. Bardzo boję się zatrucia i wiem, że mam rację.

Grzybobranie to najwspanialsza rozrywka, a grzyby (te jadalne!) są smaczne, jednak nie powinny ich w ogóle jeść małe dzieci oraz osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym.

Najwięcej zatruć powodują muchomor sromotnikowy i krowiak podwinięty, Następne w kolejności są muchomor plamisty i czerwony. Ten sromotnikowy można pomylić z jadalnymi: gołąbkiem zielonawym, gąską, kanią, a nawet pieczarką polną. Zawiera m.in. amatoksyny, które nie poddają się działaniu wysokiej temperatury i powodują zniszczenie narządów wewnętrznych, przede wszystkim wątroby. Śmiertelne zatrucie powoduje już 50 g tego grzyba.

Objawy zatrucia występują zwykle po 12 godzinach, ale to nie reguła – mogą wcześniej i mogą później. Są to bóle brzucha, nudności, wymioty, bardzo silna biegunka. Potem następuje okres utajenia, jest to jednak spokój pozorny, bo toksyny w tym czasie niszczą wątrobę. Strach nawet pisać, co dzieje się potem.

W razie podejrzenia, że doszło do zatrucia grzybami, należy jak najszybciej szukać pomocy lekarza. Trzeba mu powiedzieć, jakie grzyby i w jakiej ilości zostały zjedzone, gdzie zebrane, jak przygotowane i przechowywane przed zjedzeniem i po jakim czasie wystąpiły objawy.

Grzybobranie to najwspanialsza rozrywka, a grzyby (te jadalne!) są smaczne, jednak nie powinny ich w ogóle jeść małe dzieci oraz osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym. A każdy może się pochorować po potrawie z grzybów, jeśli była niewłaściwie czy w niehigieniczny sposób przygotowana i przechowywana.
Mimo wszystko – spotkajmy się w lesie
🙂

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Ciśnienie rośnie!

– Co ty wiesz o nadciśnieniu? – westchnęła moja żona, zapinając mankiet ciśnieniomierza.
Rzeczywiście, niewiele, tym bardziej, że moje ciśnienie tętnicze jest niskie. Postanowiłem więc ogarnąć temat. Najlepiej – słuchając ekspertów.

Czytaj dalej

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

25 lutego 2015
Dwie strony Downa

Żyjemy w świecie stereotypów – dotyczy to przede wszystkim niepełnosprawności. Zespół Downa jest tego dobrym przykładem.

Czytaj dalej

18 lutego 2015
Rak schodzi ze stołu

Okazuje się, że zamiast kłócić się o leczenie raka, do wielu zachorowań można po prostu nie dopuścić. Wystarczy inaczej się odżywiać.

Czytaj dalej