Dieta Archiwum wpisów

8 zasad grillowania20 lipca 2017 - Dieta -

Nie oszukujmy się: nie ma zdrowego grillowania. Jest tylko wybór między gorzej a lepiej przyrządzonym daniem.

Zdradzamy kilka sposobów na poprawę walorów zdrowotnych frykasów z grilla:

Grillować można, ale z rzadka…

• Zamiast żeberek, karkówki i kiełbasy przygotuj na ruszcie wołowinę, kurczaka, indyka lub rybę. Smaczne są również warzywa, a także owoce.
• Lubimy karkówkę, ale zdrowsze dla wątroby są mięsa nie ociekające tłuszczem. Podczas wysokiej temperatura grillowania (ok. 200 stopni) w białkach i tłuszczach wydzielają się WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą powodować raka.
• Doprawiaj marynaty, w których przygotowujesz mięso, rozmarynem, bazylią, miętą, szałwią, majerankiem i oregano – zioła zmniejszają wydzielanie szkodliwych WWA.
• Nie opiekaj nigdy mięsa lub kiełbasy w płomieniu. Kładź je na aluminiowych tackach. Ograniczysz w ten sposób ilość substancji toksycznych skapujących z żywności do ognia, które następnie osadzają się na przygotowywanych produktach.
• Dobrym sposobem na zamknięcie włókien w mięsie (by tłuszcz nie kapał) jest jego wcześniejsze podgrzanie w piekarniku, dzięki czemu ilość skapującego tłuszczu będzie mniejsza.
• Staraj się nie przetrzymywać mięsa na ruszcie – w myśl zasady: im krócej pieczemy – tym zdrowsze jemy. Czas grillowania skróci podzielenie mięsa na małe kawałki.
• Szczególnie kiełbasa z grilla nie jest najlepszym pomysłem. Zawarta w niej saletra poddana wysokiej temperaturze, a następnie działaniu soku żołądkowego zmieni się w twoim organizmie w rakotwórcze nitrozaminy.
• I na koniec najważniejsze: grillować można, ale z rzadka. Codzienne spożywanie tak przygotowanych pokarmów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wybór należy do Ciebie.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Z zamku do ogródka

Będąc świeżo upieczonym ogrodnikiem, zachwycam się bioróżnorodnością w swoim nowym otoczeniu, bogactwem ptasich treli, zapachem kwiatów, nawet chwastami. Codziennie.

Czytaj dalej

Łuszczyca w COVIDzie

Pandemia ograniczyła pacjentom dostęp do większości ośrodków klinicznych. Szczególnie dała się we znaki osobom z łuszczycą. Zmiany na skórze, ból oraz brak wsparcia psychologicznego niezwykle mocno w nich uderzył.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

20 stycznia 2015
Pomoc w depresji

W Polsce 1,5 mln osób choruje na depresję. Jest groźna dla życia: wielu chorych podejmuje próby samobójcze.

Czytaj dalej

17 czerwca 2017
Daj wypocząć oczom

Żeby zachować sprawny wzrok, trzeba w swój kalendarz wkalkulować wizyty u okulisty. Jak już nam się uda tam dostać (ja mam numerek na koniec listopada), upomnijmy się o badania, np. pomiar ciśnienia w oku, a nie ograniczajmy do dobrania okularów.

Czytaj dalej