Dieta Archiwum wpisów

Warzywo nowe zimowe12 stycznia 2017 - Dieta -

Polacy jedzą za mało warzyw. Niby nikt nie kwestionuje ich znaczenia dla zdrowia, ale ciągle nie zajmują należnej sobie połowy talerza. Na szczęście naukowcy próbują to zmienić.

Bo jak inaczej, niż próbą dania konsumentom większego wyboru i utrafienia w ich smaki – z pożytkiem dla zdrowia – nazwać wyhodowanie nowego warzywa? Rok temu przedstawialiśmy je już na Facebooku.

Kalerosse można jeść na surowo, piec, grillować, dusić, gotować, dodawać do kanapek i sałatek.

Nazywa się kalerosse i stanowi połączenie brukselki i tak modnego obecnie jarmużu. Praca nad nim trwała 15 lat. Powstało dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez sztucznych składników.

Jak wygląda? Spójrzcie na zdjęcie. Jak smakuje – warto przekonać się samemu. Orzechowa nuta jarmużu przełamuje posmak brukselki. Kalerosse można jeść na surowo, piec, grillować, dusić, gotować, dodawać do kanapek i sałatek. W dodatku jest warzywem zimowym.

I, jak wszystkie warzywa, jest zdrowe. Zawiera więcej niż brukselka witaminy B6, korzystnie działającej na układ nerwowy, witaminę C i E.

Można je kupić już w Polsce, dlatego publikujemy przepis na omlet z kalerosse.
Składniki: 150 g kalerosse Fit&Easy, 1 cebula, 8 pomidorów koktajlowych, 4 jaja, 2 łyżki mąki, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia
Przygotowanie: warzywo przekroić na połówki, cebulę obrać, posiekać w piórka. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone warzywa, smażyć, często mieszając, by się nie przypaliły. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, przekroić na połówki i dodać do warzyw na patelni. Jaja dokładnie roztrzepać z mąką, wylać na przesmażone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż masa jajeczna zetnie się.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Rodzice jak dzieci

Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

21 lipca 2016
Gra w kostka-ramię

Nie lubię być badany – to takie typowe męskie podejście. Jednak pani Alina, zawodowa pielęgniarka, uświadomiła mi, że mało popularne w Polsce badanie „kostka-ramię” może uratować życie.

Czytaj dalej

13 stycznia 2014
O tym się nie mówi

Jaki mamy wpływ na własne zdrowie? Podobno naprawdę duży! Np. co trzeciego nowotworu można uniknąć. Nie zasłaniajmy się genami.

Czytaj dalej