Dieta Archiwum wpisów

kalerosse

Warzywo nowe zimowe12 stycznia 2017 - Dieta -

Polacy jedzą za mało warzyw. Niby nikt nie kwestionuje ich znaczenia dla zdrowia, ale ciągle nie zajmują należnej sobie połowy talerza. Na szczęście naukowcy próbują to zmienić.

Bo jak inaczej, niż próbą dania konsumentom większego wyboru i utrafienia w ich smaki – z pożytkiem dla zdrowia – nazwać wyhodowanie nowego warzywa? Rok temu przedstawialiśmy je już na Facebooku.

Kalerosse można jeść na surowo, piec, grillować, dusić, gotować, dodawać do kanapek i sałatek.

Nazywa się kalerosse i stanowi połączenie brukselki i tak modnego obecnie jarmużu. Praca nad nim trwała 15 lat. Powstało dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez sztucznych składników.

Jak wygląda? Spójrzcie na zdjęcie. Jak smakuje – warto przekonać się samemu. Orzechowa nuta jarmużu przełamuje posmak brukselki. Kalerosse można jeść na surowo, piec, grillować, dusić, gotować, dodawać do kanapek i sałatek. W dodatku jest warzywem zimowym.

I, jak wszystkie warzywa, jest zdrowe. Zawiera więcej niż brukselka witaminy B6, korzystnie działającej na układ nerwowy, witaminę C i E.

Można je kupić już w Polsce, dlatego publikujemy przepis na omlet z kalerosse.
Składniki: 150 g kalerosse Fit&Easy, 1 cebula, 8 pomidorów koktajlowych, 4 jaja, 2 łyżki mąki, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia
Przygotowanie: warzywo przekroić na połówki, cebulę obrać, posiekać w piórka. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone warzywa, smażyć, często mieszając, by się nie przypaliły. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, przekroić na połówki i dodać do warzyw na patelni. Jaja dokładnie roztrzepać z mąką, wylać na przesmażone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż masa jajeczna zetnie się.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Przyjaciel bakteria

Każdy z nas ma w sobie, przede wszystkim w jelitach, 1,5 do 2 kg bakterii. To oznacza, że są ich biliony. Warto się z nimi zaprzyjaźnić, zwłaszcza, że większość z nich jest do nas dobrze nastawiona i korzystnie wpływa na zdrowie.

Czytaj dalej

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

16 listopada 2017
Sekret cukrzycy cz.6

Jakie warunki należy spełnić, by cukrzyca nie skracała życia? Oto one:

Czytaj dalej

27 lutego 2014
Człowiek bez blizny

Blizna to w gruncie rzeczy coś naturalnego. Znak, że uszkodzona skóra zagoiła się.

Czytaj dalej