Styl życia Archiwum wpisów

sklep

Kierunek: zakupy!10 września 2016 - Styl życia -

Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę kierujemy się przy zakupach żywności? Czy kupujemy przede wszystkim to, co lubimy czy to, co jest tanie? A może to, co zdrowe?

Pewnie zależy to od wielu czynników, przede wszystkim od grubości portfela czy stylu życia. Ale uśredniając, według badań Gfk, 68 proc. z nas kieruje się przede wszystkim smakiem. Czyli kupuje to, co lubi.

Nie ma się co przywiązywać do nazw i za nie przepłacać. Ważne, żeby cena była odpowiednia do jakości, a obiad – żeby smakował.

Okazuje się przy tym, że aż 41 proc. klientów czyta etykiety, sprawdzając skład produktu – to bardzo dobrze, że już tak wielu, choć wszyscy powinniśmy to robić.

Kierujemy się też ceną, jednak z zakupem najpotrzebniejszych produktów spożywczych nie czekamy do wyprzedaży czy promocji (pewnie byśmy zgłodnieli). Tak postępuje tylko 17 proc. konsumentów. Jednak ponad połowa klientów kupuje żywność w dyskontach, gdzie ceny są stosunkowo niskie na co dzień, bez czekania na szczególne okazje.

Ceny w sieciach sklepów są niskie między innymi dlatego, że sprzedają one produkty własnych marek. Takie marki stanowią w Europie już ponad jedną trzecią rynku. I teraz pytanie: czy zależy nam, aby to, co mamy na talerzu, pochodziło z firmy uważanej przez nas za renomowaną, czy też bardziej liczy się, żeby było smaczne i tanie?

Testy Gfk dowodzą, że produkt może dobrze smakować bez względu na to, jak się nazywa. I niekiedy czeka nas niespodzianka, bo dostawcami sieciowych marek własnych są w rzeczywistości firmy, których produkty znamy skądinąd i lubimy. Choćby na przykładzie marek własnych Lidla są to Tarczyński czy Mlekovita. Dodajmy, że 36 proc. Polaków lubi kupować produkty lokalne.

Moim zdaniem, nie ma się co przywiązywać do nazw i za nie przepłacać. Ważne, żeby cena była odpowiednia do jakości, a obiad – żeby smakował.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

7 trików na pyłki

Jak nie dąb, to pokrzywa, trawy albo szczaw. W tym roku trawy zaczęły pylić wyjątkowo wcześnie, może więc szybciej skończą. Ale na pewno znajdzie się inny alergen. Jak żyć?

Czytaj dalej

Skąd brać siłę?

Taki już jestem i się nie zmienię – mówi wiele osób. A czasem zmienić się trzeba – i można.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

24 maja 2016
Sekret cukrzycy cz.2

Ktoś w rodzinie chorował na cukrzycę typu 2? Dobra wiadomość jest taka: ty nie musisz. Bo tej choroby można uniknąć nawet w przypadku genetycznych uwarunkowań.

Czytaj dalej

4 marca 2015
Talerz dla diabetyka

Stwierdzono u ciebie cukrzycę? Albo ostrzeżono cię, że niewiele brakuje, a będziesz ją miał?

Czytaj dalej