Dieta Archiwum wpisów

Życie bez cukru?14 maja 2016 - Dieta -

Cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale nie w nadmiarze.

Kiedy spożywamy go za dużo, źle wpływa na przemianę materii. Obciąża trzustkę, prowadzi do otyłości i wszystkich związanych z nią chorób, z cukrzycą i nowotworami łącznie, podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów, niszczy zęby, powoduje huśtawkę nastrojów. A co najgorsze, uzależnia, trudno więc z niego zrezygnować.

Przeciętny Polak zjada rocznie 40-45 kg cukru. W roku 1900 było to 5 kg!

Ogromne ilości cukry spożywają dzieci i to już od rana: płatki, jogurt, słodkie napoje, lizaki w nagrodę. Wpływa to na ich zachowanie, koncentrację, wyniki w nauce (choć mitem jest, że słodycze powodują ADHD).

Cukier jest wszędzie, nie tylko w cukierniczce. Według australijskiego eksperymentu, którego wyniki przeliczono na warunki polskie, jemy codziennie 30 łyżeczek cukru ukrytego w produktach! Do wielu z nich dodaje się syrop fruktozowo-glukozowy – to też cukier. Czytajmy etykiety! I nieprawda, że cukier brązowy jest mniej słodki. A miód, oprócz tego, że ma wiele pożytecznych właściwości, zawiera zwykły cukier prosty.

Owszem, cukier jest potrzebny. Ale wystarczy nam ten w owocach, gdzie dodatkowo mamy dużo błonnika i antyoksydantów, czyli składników jak najbardziej wartościowych.

Kto ma odwagę przestać słodzić od razu, z dnia na dzień? Jak twierdzi dietetyczka, lek. med. Małgorzata Sobczyk, jeśli zrobimy to na raty – na przykład słodzimy tylko przez trzy dni w tygodniu – niczego nie osiągniemy. Nie zmienimy przyzwyczajeń i przez resztę tygodnia będziemy ciągle myśleć o cukrze.

Ostre cięcie (czy raczej odcięcie się od cukru) może spowodować uczucie rozbicia, podenerwowania. Po dwóch tygodniach to minie. Możemy – a nawet powinniśmy – jeść w tym czasie owoce świeże lub suszone. I jak twierdzi doktor Sobczyk, po miesiącu batonik będzie dla nas za słodki.

Można sprawdzić, czy to prawda. Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru rozpoczęła eksperyment. Dwoje wolontariuszy przez miesiąc powstrzyma się od jedzenia jakichkolwiek produktów zawierających cukier dodany. Potrwa to do 11 czerwca. Uczestnicy eksperymentu zostali zbadani przed jego rozpoczęciem, a badania zostaną powtórzone na koniec.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Ciśnienie rośnie!

– Co ty wiesz o nadciśnieniu? – westchnęła moja żona, zapinając mankiet ciśnieniomierza.
Rzeczywiście, niewiele, tym bardziej, że moje ciśnienie tętnicze jest niskie. Postanowiłem więc ogarnąć temat. Najlepiej – słuchając ekspertów.

Czytaj dalej

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

5 lipca 2018
Lato nam się należy

Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.

Czytaj dalej

25 marca 2014
Uczuleni na życie

To czas paskudnej alergii. Zaczynają kwitnąć kwiaty, pylą drzewa. Niby wokół tak pięknie, a dla niektórych z nas zaczął się beznadziejny okres siąkania i kichania.

Czytaj dalej