Dieta Archiwum wpisów

pierogi

Gęś patriotyczna10 listopada 2015 - Dieta -

Lubimy jeść drób, każdego roku coraz więcej. Jest do tego smakowita okazja – 11 listopada, kiedy w wielu krajach Europy na stół trafia gęsina.

To dzień świętego Marcina, który, jak legenda głosi, dzięki gęsiom został biskupem. W Polsce obchodzimy wtedy Święto Niepodległości, a że gęś jest naszym dobrem eksportowym, gęsinę można uznać za polskie tradycyjne danie tego dnia. Jak indyka w Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. (Jako poznaniak na deser proponuję rogale marcińskie.)

Mięso gęsi jest, wbrew stereotypowi, chudsze niż kurczak czy wieprzowina.

Mięso gęsi jest ciemne, wyjątkowo kruche po upieczeniu. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Wbrew stereotypowi tłustej gęsi jest chudsze niż kurczak lub wieprzowina! Ma przy tym bardzo dobre proporcje kwasów wielonienasyconych. Dodam, że gęsi hoduje się naturalnie, bo jako jedyne ptactwo domowe nie poddały się hodowli przemysłowej.

Prezentujemy przepis na pierogi z farszem z gęsi, przygotowywane pod okiem Marii Ożgi, laureatki II edycji programu Master Chef, w trakcie warsztatów kulinarnych organizowanych przez firmę Cedrob.

Składniki na farsz: Upieczona gęś (marynata do jej przygotowania: majeranek, czosnek, sól i jabłka do środka), kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchwie ugotowane w rosole, duża cebula, łyżeczka majeranku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki smalcu z gęsi, sól i pieprz do smaku.
Ciasto na pierogi: ½ kg maki, ½ kostki masła, szczypta soli, gorąca woda.

Mięso i skórki oddzielamy od kości, mielimy maszynką z ugotowanymi warzywami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju do zeszklenia. Do cebuli dodajemy zmielone mięso i przesmażamy, doprawiając do smaku majerankiem (ostrożnie, by nie zdominował aromatu gęsi) oraz solą i pieprzem. Podczas gdy farsz stygnie, wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy z solą do miski, zalewamy gorącą wodą i dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy łyżką, a gdy ostygnie – ręką. Następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Lepimy pierogi, dokładając farsz.
Pycha!

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

Lato nam się należy

Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

12 maja 2015
Zapobiec udarowi

Migotanie przedsionków to przyczyna 30 proc. udarów mózgu. Jednak można do nich nie dopuścić, skutecznie lecząc tę arytmię.

Czytaj dalej

10 marca 2015
Rzadkie nierzadkie

Choroby rzadkie to poważne schorzenia o przewlekłym i ciężkim przebiegu. Dlaczego rzadkie? Bo dana choroba występuje nie częściej niż u 5 osób na 10 tys. mieszkańców.

Czytaj dalej