Dieta Archiwum wpisów

Pora suszyć20 października 2015 - Dieta -

Jak przechowywali żywność nasi przodkowie, zanim wynaleziono lodówki? Suszyli ją!

W ten sposób mogli nie tylko robić zapasy, ale także zabierać jedzenie w podróż – przypomnijcie sobie powieści historyczne. Nie tylko nie psuło się, ale zajmowało mało miejsca.

Suszenie pozwala zachować smak i aromat surowców.

Tak utrwalona żywność jest bezpieczna, bo w trakcie suszenia pozbywamy się z produktu wody, ale także bakterii, pleśni, grzybów, które bez wody nie mogą się rozwijać.

Możemy sami ususzyć na zimę produkty z domowego ogródka. Do suszenia nadają się owoce – np. jabłka, gruszki, banany, śliwki – i warzywa – pomidory (mniam!), marchew i pietruszka – na włoszczyznę do zupy. I oczywiście zioła, a także grzyby. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kapusty z grzybami (coraz bliżej święta…). Suszenie pozwala zachować smak i aromat surowców.

Suszymy w piekarniku lub elektrycznej suszarce. Osobiście w pogodne dni wspieram się też słońcem, wykładając na parapet śliwki czy na co tam przyjdzie mi apetyt.

Do suszonych produktów (również na skalę przemysłową) nie trzeba dodawać konserwantów. 46 proc. ankietowanych (na zlecenie marki Knorr, która w swoich produktach używa suszonych surowców) uważa to za najważniejszą zaletę tej metody utrwalania żywności.

Kolejny plus jest taki, że susząc, tracimy mniej substancji odżywczych niż np. podczas robienia przetworów. Wyjątkiem jest witamina C, jednak ona akurat łatwo znika przy wszelkich procesach obróbki żywności: przy gotowaniu warzyw około 50 proc., owoców – aż 75 proc., a podczas duszenia 30 proc.. Natomiast suszenie pozwala zachować większość składników mineralnych.

Suszmy więc i korzystajmy z suszonych produktów.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Jak żyje się z HIV?

Osoby zakażone wirusem HIV czują się stygmatyzowane. Jakie są tego mechanizmy? Co można zmienić?

Czytaj dalej

Ćwicz oddech w domu

Rehabilitacja oddechowa we własnym domu? To możliwe dzięki filmom instruktażowym dla pacjentów z idiopatycznym włóknieniem płuc i przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

20 lutego 2016
Rozmowa z lekarzem

Przychodzi baba do lekarza… Wiecie, o czym tak naprawdę są te dowcipy? O braku komunikacji między lekarzem a pacjentem.

Czytaj dalej

13 lipca 2014
Narzędzia na raka

Pacjenci czekają w kolejce. Rak nie czeka, rozwija się.

Czytaj dalej