Choroby Archiwum wpisów

jak mieć zdrowe zeby

Jak dbać o zęby4 sierpnia 2014 - Choroby -

Czy wiecie, jaka jest najczęstsza choroba przewlekła na świecie? To próchnica.

Dotyka 80 proc. ludzkości. Należy też do najdroższych w leczeniu. Chore zęby to nie tylko ból i cierpienie, ale też pogorszenie wyglądu, co utrudnia kontakty z ludźmi, a nawet znalezienie pracy. To także kłopoty z prawidłowym gryzieniem, wpływające na właściwe odżywianie się. Infekcje jamy ustnej mogą prowadzić do chorób serca, schorzeń układu oddechowego, poronień i cukrzycy.

Co czwarty Polak nie widzi związku między powstawaniem próchnicy a jedzeniem słodyczy.

W Polsce próchnicę stwierdza się u około 80 proc. sześciolatków. W wieku 35-44 lat – już u… 99,9 proc. osób. Według badania OMNIBUS, przeprowadzonego niedawno na zlecenie Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy (ACFF), Polacy są mocno przeświadczeni o nieuchronności tego schorzenia. Po co więc się starać, skoro próchnica i tak dotknie każdego? A to nie tak, panowie (i panie).

Co czwarty Polak nie widzi związku między powstawaniem próchnicy a jedzeniem słodyczy (na wszelki wypadek wyjaśnię, jak to działa: bakterie przekształcają cukier w kwasy, które atakują szkliwo zębów, powodując jego odwapnienie). Prawie 17 proc. z nas chodzi do dentysty tylko wtedy, kiedy ma problem.

Co więc robić? Zasady są proste:
• unikaj słodyczy
• zachowuj higienę jamy ustnej, używając pasty z fluorem i ucz tego samego dzieci
• odwiedzaj dentystę dwa razy do roku, nawet jeśli nic cię nie boli

To nie jest specjalna filozofia, prawda? A zadziała.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Z zamku do ogródka

Będąc świeżo upieczonym ogrodnikiem, zachwycam się bioróżnorodnością w swoim nowym otoczeniu, bogactwem ptasich treli, zapachem kwiatów, nawet chwastami. Codziennie.

Czytaj dalej

Łuszczyca w COVIDzie

Pandemia ograniczyła pacjentom dostęp do większości ośrodków klinicznych. Szczególnie dała się we znaki osobom z łuszczycą. Zmiany na skórze, ból oraz brak wsparcia psychologicznego niezwykle mocno w nich uderzył.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

31 sierpnia 2018
Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

3 lutego 2019
Probiotyk, ale jaki?

Jeden ze sposobów poprawy składu i funkcji mikrobioty to stosowanie probiotyków. Jak to robić z sensem?

Czytaj dalej