Choroby Archiwum wpisów

truskawki małe

Mity o trądziku18 lipca 2014 - Choroby -

Znasz ten koszmar? Masz przed sobą coś super ważnego: randkę, egzamin, rozmowę o pracę… A tu – pryszcz!

Nie jesteś sama. Albo sam. Na trądzik cierpi 40 proc. populacji, a wieku 11-30 lat praktycznie wszyscy. Szczyt problemu występuje w wieku 14-19 lat, ale jak twierdzi dr n. med. Łukasz Matusiak, specjalista dermatolog, pomocy szukają osoby coraz starsze. Średnio w wieku 26 lat.

Przyczyny trądziku tkwią w hormonach: wysokim poziomie progesteronu i androgenów. Rośnie produkcja łoju, mnożą się bakterie, zatykają się mieszki włosowe – i twarz wygląda jak truskawka, upstrzona pestkami. Zmiany mogą pojawić się też na plecach, klatce piersiowej, rzadziej na ramionach.

Co sprzyja trądzikowi? Niestety lato. Pocenie się, promienie ultrafioletowe.
To mit, że pomaga opalanie się. Wcale nie pomaga, tylko maskuje zaczerwienienie twarzy.

Pojawianie się zmian na skórze przyspiesza także stres. Dlatego pryszcz wita cię właśnie w najważniejszych chwilach życiowych. Co jeszcze służy trądzikowi? Jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (zwiększających wyrzut insuliny), tłuszczów nasyconych.

Eskimosi mieli ładną cerę, póki jedli ryby. Kiedy przeszli na fast-foody, jej wygląd się pogorszył.

Kolejne mity: jak mówi dr Matusiak, badania nie potwierdzają tego, że podatność na trądzik zwiększa jedzenie przypraw. Nic wspólnego z trądzikiem nie ma także seks.

Nie ma co udowadniać, jak ciężkie jest życie z nasilonym trądzikiem. Na szczęście tylko 15 proc. jego przypadków jest tak nasilonych, że wymaga leczenia doustnego. W pozostałych wystarczą preparaty stosowane miejscowo.

Czego wymagać od nowoczesnych kosmetyków przeciwtrądzikowych? Naprawdę czegoś więcej niż od spirytusu salicylowego. Powinny hamować wydzielanie łoju, działać przeciw bakteriom i złuszczać naskórek. A jednocześnie pielęgnować cerę tak, jak tego wymaga.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Kawa jest zdrowa!

Okazuje się, że mój ulubiony napój mogę pić bez wyrzutów sumienia. Mam na to słowo ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

12 kwietnia 2014
Zaczerpnij powietrza

Łatwo powiedzieć. Ktoś, kto choruje na POChP, może mieć z tym trudności.

Czytaj dalej

3 lutego 2019
Probiotyk, ale jaki?

Jeden ze sposobów poprawy składu i funkcji mikrobioty to stosowanie probiotyków. Jak to robić z sensem?

Czytaj dalej