Choroby Archiwum wpisów

truskawki małe

Mity o trądziku18 lipca 2014 - Choroby -

Znasz ten koszmar? Masz przed sobą coś super ważnego: randkę, egzamin, rozmowę o pracę… A tu – pryszcz!

Nie jesteś sama. Albo sam. Na trądzik cierpi 40 proc. populacji, a wieku 11-30 lat praktycznie wszyscy. Szczyt problemu występuje w wieku 14-19 lat, ale jak twierdzi dr n. med. Łukasz Matusiak, specjalista dermatolog, pomocy szukają osoby coraz starsze. Średnio w wieku 26 lat.

Przyczyny trądziku tkwią w hormonach: wysokim poziomie progesteronu i androgenów. Rośnie produkcja łoju, mnożą się bakterie, zatykają się mieszki włosowe – i twarz wygląda jak truskawka, upstrzona pestkami. Zmiany mogą pojawić się też na plecach, klatce piersiowej, rzadziej na ramionach.

Co sprzyja trądzikowi? Niestety lato. Pocenie się, promienie ultrafioletowe.
To mit, że pomaga opalanie się. Wcale nie pomaga, tylko maskuje zaczerwienienie twarzy.

Pojawianie się zmian na skórze przyspiesza także stres. Dlatego pryszcz wita cię właśnie w najważniejszych chwilach życiowych. Co jeszcze służy trądzikowi? Jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (zwiększających wyrzut insuliny), tłuszczów nasyconych.

Eskimosi mieli ładną cerę, póki jedli ryby. Kiedy przeszli na fast-foody, jej wygląd się pogorszył.

Kolejne mity: jak mówi dr Matusiak, badania nie potwierdzają tego, że podatność na trądzik zwiększa jedzenie przypraw. Nic wspólnego z trądzikiem nie ma także seks.

Nie ma co udowadniać, jak ciężkie jest życie z nasilonym trądzikiem. Na szczęście tylko 15 proc. jego przypadków jest tak nasilonych, że wymaga leczenia doustnego. W pozostałych wystarczą preparaty stosowane miejscowo.

Czego wymagać od nowoczesnych kosmetyków przeciwtrądzikowych? Naprawdę czegoś więcej niż od spirytusu salicylowego. Powinny hamować wydzielanie łoju, działać przeciw bakteriom i złuszczać naskórek. A jednocześnie pielęgnować cerę tak, jak tego wymaga.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Przyjaciel bakteria

Każdy z nas ma w sobie, przede wszystkim w jelitach, 1,5 do 2 kg bakterii. To oznacza, że są ich biliony. Warto się z nimi zaprzyjaźnić, zwłaszcza, że większość z nich jest do nas dobrze nastawiona i korzystnie wpływa na zdrowie.

Czytaj dalej

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

21 czerwca 2018
7 trików na pyłki

Jak nie dąb, to pokrzywa, trawy albo szczaw. W tym roku trawy zaczęły pylić wyjątkowo wcześnie, może więc szybciej skończą. Ale na pewno znajdzie się inny alergen. Jak żyć?

Czytaj dalej

4 marca 2015
Talerz dla diabetyka

Stwierdzono u ciebie cukrzycę? Albo ostrzeżono cię, że niewiele brakuje, a będziesz ją miał?

Czytaj dalej