Dieta Archiwum wpisów

sok szklanka

Najwięcej witaminy…11 stycznia 2014 - Dieta -

Strasznie boimy się konserwantów w żywności. Czy słusznie? Podobno bać się należy raczej bakterii, przed którymi właśnie konserwanty nas chronią. To temat do dyskusji.

Są jednak metody, które pozwalają ograniczyć stosowanie konserwantów lub całkiem z nich zrezygnować. Np. pakowanie soków i innej żywności w płynie do sześciowarstwowych kartonowych opakowań. Te warstwy chronią przed tlenem, światłem oraz bakteriami.
Producent się postarał, postarajmy się i my.

Odpowiedzialność za stan produktu po jego zakupie spoczywa już na nas.

Bo po otwarciu sok – bez konserwantów przecież – szybko się zepsuje. Dostanie się do niego powietrze, w dodatku ciepłe, bo otwieramy karton w przytulnej kuchni. Sok sfermentuje, straci smak i wartości odżywcze, np. witaminy. Co robić, żeby do tego nie dopuścić?
Kilka rad, które usłyszałam od ekspertki, Barbary Groele z Krajowej Unii Producentów Soków: * kupując, nie wybieraj soku, który w sklepie stał na słońcu lub w silnym oświetleniu. Sprawdź datę ważności! * po otwarciu zawsze trzymaj sok w lodówce – nie dłużej niż 2-3 dni. Sok tzw. jednodniowy – zgodnie z nazwą 1 dzień * nie przelewaj soku z kartonu i nie przechowuj go w innym naczyniu – wtedy dostanie się do niego jeszcze więcej powietrza. Jeśli już jednak podajesz sok np. w dzbanku, wypij jak najszybciej.
Soki owocowe i warzywne to naprawdę dobre źródło witamin. O tej porze roku znacznie lepsze niż kiełkujące w piwnicy ziemniaki i cebula czy długo przechowywane jabłka.

Zdjęcie: Ayelie, sxc.hu

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

Lato nam się należy

Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

12 maja 2015
Zapobiec udarowi

Migotanie przedsionków to przyczyna 30 proc. udarów mózgu. Jednak można do nich nie dopuścić, skutecznie lecząc tę arytmię.

Czytaj dalej

4 marca 2015
Talerz dla diabetyka

Stwierdzono u ciebie cukrzycę? Albo ostrzeżono cię, że niewiele brakuje, a będziesz ją miał?

Czytaj dalej