Dieta Archiwum wpisów

Życie bez cukru?14 maja 2016 - Dieta -

Cukier jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale nie w nadmiarze.

Kiedy spożywamy go za dużo, źle wpływa na przemianę materii. Obciąża trzustkę, prowadzi do otyłości i wszystkich związanych z nią chorób, z cukrzycą i nowotworami łącznie, podnosi stężenie cholesterolu i trójglicerydów, niszczy zęby, powoduje huśtawkę nastrojów. A co najgorsze, uzależnia, trudno więc z niego zrezygnować.

Przeciętny Polak zjada rocznie 40-45 kg cukru. W roku 1900 było to 5 kg!

Ogromne ilości cukry spożywają dzieci i to już od rana: płatki, jogurt, słodkie napoje, lizaki w nagrodę. Wpływa to na ich zachowanie, koncentrację, wyniki w nauce (choć mitem jest, że słodycze powodują ADHD).

Cukier jest wszędzie, nie tylko w cukierniczce. Według australijskiego eksperymentu, którego wyniki przeliczono na warunki polskie, jemy codziennie 30 łyżeczek cukru ukrytego w produktach! Do wielu z nich dodaje się syrop fruktozowo-glukozowy – to też cukier. Czytajmy etykiety! I nieprawda, że cukier brązowy jest mniej słodki. A miód, oprócz tego, że ma wiele pożytecznych właściwości, zawiera zwykły cukier prosty.

Owszem, cukier jest potrzebny. Ale wystarczy nam ten w owocach, gdzie dodatkowo mamy dużo błonnika i antyoksydantów, czyli składników jak najbardziej wartościowych.

Kto ma odwagę przestać słodzić od razu, z dnia na dzień? Jak twierdzi dietetyczka, lek. med. Małgorzata Sobczyk, jeśli zrobimy to na raty – na przykład słodzimy tylko przez trzy dni w tygodniu – niczego nie osiągniemy. Nie zmienimy przyzwyczajeń i przez resztę tygodnia będziemy ciągle myśleć o cukrze.

Ostre cięcie (czy raczej odcięcie się od cukru) może spowodować uczucie rozbicia, podenerwowania. Po dwóch tygodniach to minie. Możemy – a nawet powinniśmy – jeść w tym czasie owoce świeże lub suszone. I jak twierdzi doktor Sobczyk, po miesiącu batonik będzie dla nas za słodki.

Można sprawdzić, czy to prawda. Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru rozpoczęła eksperyment. Dwoje wolontariuszy przez miesiąc powstrzyma się od jedzenia jakichkolwiek produktów zawierających cukier dodany. Potrwa to do 11 czerwca. Uczestnicy eksperymentu zostali zbadani przed jego rozpoczęciem, a badania zostaną powtórzone na koniec.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Rodzice jak dzieci

Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

10 marca 2015
Rzadkie nierzadkie

Choroby rzadkie to poważne schorzenia o przewlekłym i ciężkim przebiegu. Dlaczego rzadkie? Bo dana choroba występuje nie częściej niż u 5 osób na 10 tys. mieszkańców.

Czytaj dalej

14 listopada 2018
Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej