Styl życia Archiwum wpisów

Rozmawiamy o zębach7 października 2017 - Styl życia -

…z prof. Ewą Iwanicką-Grzegorek, adiunkt Katedry Stomatologii Zachowawczej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego:

Spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności. Czy w związku z tym powinniśmy bardziej dbać o higienę jamy ustnej?

Dziś nie wystarczy już, aby pasta dbała wyłącznie o czystość zębów. Powinna także chronić je przed szkodliwymi czynnikami i wzmacniać.

Ostatnie lata przyniosły znaczną zmianę nawyków żywieniowych. Nasza dieta rzeczywiście obfituje w produkty wysoko przetworzone, których stałym składnikiem jest cukier. Dostarczanie go wraz z pożywieniem stanowi pożywkę dla bakterii płytki nazębnej i prowadzi do powstawania szkodliwych dla zębów kwasów organicznych, a te z kolei powodują próchnicę zębów. Ponadto na skutek działania tych kwasów dochodzi także do kwasowej erozji szkliwa. Szacuje się, że w Polsce na kwasową erozję szkliwa cierpi aż 30-40 proc. populacji.

A ślina tych kwasów nie neutralizuje?
Wyrównuje pH, ale na to potrzeba przynajmniej pół godziny. A my bez przerwy popijamy napoje o niskim pH, co sprzyja tworzeniu się środowiska kwasowego. Na skutek działania kwasów (w obecności bakterii) dochodzi do rozmiękczenia, a następnie uszkodzenia szkliwa. Istotne jest też, byśmy nie podjadali między głównymi posiłkami. Ciągle zmieniające się pH ma wpływ na stan szkliwa zębów. Kiedy spada poniżej 5,5, zaczynają się procesy demineralizacji i dochodzi do powstania próchnicy. Natomiast gdy pH spada poniżej 4,5, powstaje zmiana erozyjna.

Co powinna zawierać współczesna dobra pasta do zębów?
Dziś nie wystarczy już, aby pasta dbała wyłącznie o czystość naszych zębów. Powinna także chronić przed wspomnianymi szkodliwymi czynnikami i wzmacniać zęby. Dzięki nowoczesnej technologii stworzono już taką pastę z formułą stabilizowanego związków fluoru i cyny oraz polifosforanu (heksametafosforan sodu), które zabezpieczają zęby także przed erozją.

Prawie każda pasta zawiera fluor.
W pastach do zębów występują różne związki fluoru. Ważne, aby fluor był szybko biodostępny w ślinie, a tym samym chronił szkliwo przed próchnicą i erozją. Przykładem może być monofluorfosforan sodu, który wolniej uwalnia fluor, a więc jego biodostępność jest słabsza. Natomiast związek fluorek cyny charakteryzuje się bardzo szybką biodostępnością. Należy też pamiętać, że pula fluoru, jego minimalne stałe stężenie na powierzchni zębów i w ich otoczeniu, nie powstaje w ciągu jednego dnia, ale przez systematyczne użytkowanie pasty z fluorem 2 razy dziennie przez 8 tygodni.

Czyli: jak często i długo myć zęby?
Mycie zębów powinno trwać dwie minuty i być wykonywane dwa razy dziennie, by w otoczeniu zęba i na jego powierzchni pozostał aktywny fluor. Nowoczesne technologie pozwoliły na stworzenie pasty do zębów, w której aktywnymi składnikami jest związek fluoru i cyny oraz heksametaforan sodu. Te aktywne związki tworzą kompleksową barierę przeciwdziałającą erozji oraz wykazują bardzo skuteczne działanie przeciwpróchnicowe. Uzyskany potencjał ochronny wzrasta na skutek długoterminowego stosowania tej pasty.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Rodzice jak dzieci

Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

20 lutego 2016
Rozmowa z lekarzem

Przychodzi baba do lekarza… Wiecie, o czym tak naprawdę są te dowcipy? O braku komunikacji między lekarzem a pacjentem.

Czytaj dalej

31 sierpnia 2014
Myśl o kręgosłupie

Wiem, co to ból kręgosłupa. Pewnego wieczoru schyliłem się, by podnieść mały stolik…

Czytaj dalej