Dieta Archiwum wpisów

Jabłka królowej Bony28 listopada 2016 - Dieta -

Pamiętacie hasło: jedno jabłko dziennie trzyma z dala chorobę ode mnie?

Ostatnio słyszałem lepsze: kto jabłka jada ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem. Staram się wdrożyć je w życie, jem te owoce codziennie, nieraz nawet i po dwa.

Jabłka obniżają ciśnienie, chronią przed chorobami nowotworowymi i demencją, uspokajają.

Zajmujemy pod względem produkcji jabłek trzecie miejsce w świecie. Jesteśmy potentatem także w gruszkach i wiśniach, ale to właśnie jabłka są naszą wizytówką. Nasze owoce są relatywnie tanie i wyjątkowo smaczne.

Lekarze podkreślają, że jabłka obniżają ciśnienie, chronią przed chorobami nowotworowymi i demencją. Czyli tylko jeść. Jednak wielu z nas ich nie zauważa – na każdego przypada zaledwie 14 kg tych owoców rocznie!

Z czego się bierze tak zła statystyka? Może z tego, że traktujemy je jak owoce sezonowe. Wielu z nas jabłka kojarzą się ze słonecznym latem lub jesienią, uważamy, że wtedy są najświeższe. – To mit, obecnie jabłka można jeść przez cały rok – uważa prof. dr hab. Kazimierz Tomala, kierownik Katedry Sadownictwa SGGW w Warszawie – Zawdzięczamy to możliwościom przechowalniczym. Utrzymujemy super jakość owoców przez wiele miesięcy po zbiorach.

Dawniej tak nie było. Jedyną metodą przechowywania owoców oraz warzyw było ich schłodzenie, najlepiej w zimnej piwnicy, ale nadal oddychały, przez co starzenie się przebiegało szybciej, jabłka stawały się miękkie, kaszowate. Teraz ich żywotność przedłuża kontrolowana atmosfera. W ten sposób przetrwają również gruszki, czereśnie przez 4-6 tygodni i śliwki do 12 tygodni. – Im bardziej obniżymy stężenie tlenu (do 0,6-0,7 proc.), tym owoce wolniej będą oddychać i starzeć się – tłumaczy prof. Tomala.

Nie ma dzisiaj różnicy między jabłkiem 13-miesięcznym a właśnie zerwanym z drzewa.

Większość konsumentów nie byłaby w stanie rozpoznać swoich ulubionych wśród blisko 30 odmian jabłek na polskim rynku. Ostatnio na czoło wybijają się jabłka grójeckie, które można kupić w sieci Lidl. Otrzymały znak „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, dzięki temu łatwiej będzie je na rynku rozpoznać. A wszystko zaczęło się od królowej Bony, która zainicjowała zakładanie sadów na grójeccczyźnie.

– Zjedzenie jabłka uspokaja, widzę to po moich studentach, stają się mniej zestresowani – podkreśla prof. Tomala.
Czy to prawda? Może to efekt psychologiczny, ale na mnie działa.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Szczepieniem w wirusa

Czy szczepienia przeciw gruźlicy mogą wpływać na zakażenia koronawirusem? Być może wkrótce poznamy odpowiedź.

Czytaj dalej

Powiedz dziadkowi

Działa bezpłatna platforma edukacyjna online: AKADEMIA STOP UDAROM. Jest przeznaczona dla nauczycieli szkół podstawowych i może pomóc w przekazaniu uczniom wiedzy na temat jednej z najczęstszych i groźnych chorób neurologicznych – udaru mózgu

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

13 września 2015
Bezsennych przybywa

W nocy wszystko jest czarne. Godzinami przewracasz się z boku na bok i widzisz najgorsze scenariusze. Też tak macie?

Czytaj dalej

3 lutego 2019
Probiotyk, ale jaki?

Jeden ze sposobów poprawy składu i funkcji mikrobioty to stosowanie probiotyków. Jak to robić z sensem?

Czytaj dalej