Dieta Archiwum wpisów

tłuszcze trans

Uwaga na trans25 marca 2016 - Dieta -

Przedświąteczny czas to dobry moment, żeby dowiedzieć się czegoś o tłuszczach trans. Co to takiego?

Są trzy źródła – albo przyczyny powstawania – kwasów tłuszczowych typu trans w pożywieniu:
• częściowo uwodornione/utwardzone oleje roślinne, z których powstają w ten sposób tłuszcze piekarnicze oraz frytury do głębokiego smażenia
• długie podgrzewanie oleju i smażenie w wysokiej temperaturze
• tłuste mleko i mięso, pochodzące od zwierząt przeżuwających (krowy, owce). Także masło.

Jak widać, nie zawsze bezpieczne są nawet tłuszcze roślinne, które uważamy za zdrowe.

Tłuszcze trans uruchamiają w organizmie procesy zapalne, powodujące miażdżycę.

Bo co jest złego w tłuszczach trans? Zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, bo podnoszą stężenie cholesterolu LDL (tego złego) i zmniejszają stężenie HDL (dobrego). Sprzyjają otyłości brzusznej, zwiększają oporność na insulinę (prosta droga do cukrzycy) i uruchamiają w organizmie procesy zapalne, powodujące miażdżycę.

Warto więc przed włożeniem do piekarnika wielkanocnych wypieków zastanowić się, czego do nich użyliśmy. Czytajmy etykiety: nie ma na nich wprawdzie informacji o zawartości tłuszczów trans, ale może być tam coś o częściowo utwardzonych/uwodornionych olejach roślinnych (całkowicie uwodornione nie zawierają kwasów trans).

Bezpieczna jest większość margaryn „kubkowych”, gdzie zawartość kwasów trans nie przekracza 1 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych. W maśle wynosi ona 4-5 proc..

Więcej informacji o tłuszczach można znaleźć na
www.poznajsienatluszczach.pl

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Przyjaciel bakteria

Każdy z nas ma w sobie, przede wszystkim w jelitach, 1,5 do 2 kg bakterii. To oznacza, że są ich biliony. Warto się z nimi zaprzyjaźnić, zwłaszcza, że większość z nich jest do nas dobrze nastawiona i korzystnie wpływa na zdrowie.

Czytaj dalej

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

12 kwietnia 2014
Zaczerpnij powietrza

Łatwo powiedzieć. Ktoś, kto choruje na POChP, może mieć z tym trudności.

Czytaj dalej

16 marca 2016
Lekarz jak krawiec

Słyszeliście o medycynie personalizowanej? Inaczej mówiąc, o leczeniu szytym na miarę?

Czytaj dalej