Dieta Archiwum wpisów

tłuszcze trans

Uwaga na trans25 marca 2016 - Dieta -

Przedświąteczny czas to dobry moment, żeby dowiedzieć się czegoś o tłuszczach trans. Co to takiego?

Są trzy źródła – albo przyczyny powstawania – kwasów tłuszczowych typu trans w pożywieniu:
• częściowo uwodornione/utwardzone oleje roślinne, z których powstają w ten sposób tłuszcze piekarnicze oraz frytury do głębokiego smażenia
• długie podgrzewanie oleju i smażenie w wysokiej temperaturze
• tłuste mleko i mięso, pochodzące od zwierząt przeżuwających (krowy, owce). Także masło.

Jak widać, nie zawsze bezpieczne są nawet tłuszcze roślinne, które uważamy za zdrowe.

Tłuszcze trans uruchamiają w organizmie procesy zapalne, powodujące miażdżycę.

Bo co jest złego w tłuszczach trans? Zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, bo podnoszą stężenie cholesterolu LDL (tego złego) i zmniejszają stężenie HDL (dobrego). Sprzyjają otyłości brzusznej, zwiększają oporność na insulinę (prosta droga do cukrzycy) i uruchamiają w organizmie procesy zapalne, powodujące miażdżycę.

Warto więc przed włożeniem do piekarnika wielkanocnych wypieków zastanowić się, czego do nich użyliśmy. Czytajmy etykiety: nie ma na nich wprawdzie informacji o zawartości tłuszczów trans, ale może być tam coś o częściowo utwardzonych/uwodornionych olejach roślinnych (całkowicie uwodornione nie zawierają kwasów trans).

Bezpieczna jest większość margaryn „kubkowych”, gdzie zawartość kwasów trans nie przekracza 1 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych. W maśle wynosi ona 4-5 proc..

Więcej informacji o tłuszczach można znaleźć na
www.poznajsienatluszczach.pl

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

Lato nam się należy

Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

22 kwietnia 2014
Graj na czas

Czujesz ból w klatce piersiowej? Uczucie ciężaru? Promieniuje do ramienia? Nie czekaj ani chwili. Dzwoń na 999.

Czytaj dalej

14 października 2014
Rodzinny cholesterol

Jesteś aktywny, nie masz nadwagi, a poziom cholesterolu ciągle wysoki? Może po prostu odziedziczyłeś go po rodzicach.

Czytaj dalej