Styl życia Archiwum wpisów

piec

Czadowa zima6 stycznia 2016 - Styl życia -

Palimy czym się da, byle było ciepło. Najczęściej gazem, drewnem, węglem lub ropą. Oprócz ciepła paliwo organiczne wytwarza również substancje szkodliwe. Warto o tym wiedzieć, bo sezon grzewczy w pełni.

Ulatniający się w czasie spalania tlenek węgla (CO) jest bardzo szkodliwy dla człowieka. Blisko 28 proc. ankietowanych twierdzi, że jest w stanie rozpoznać jego zapach. A tymczasem takiej możliwości nie ma, bo czad to substancja niewidoczna i bezwonna, nie ma też smaku, przez co trudno ją wykryć.

Czad to substancja niewidoczna i bezwonna, nie ma też smaku, przez co trudno ją wykryć.

Kiedy dostaje się do krwiobiegu, ogranicza dopływ tlenu z płuc do tkanek, przez co organizm staje się niedotleniony. Pierwsze symptomy zatrucia przypominają objawy przeziębienia, połączonego z bólem i zawrotami głowy, sennością, dusznością oraz wymiotami. 2/3 korzystających z paliwa organicznego nie jest świadomych tego zagrożenia.

A statystyki nie kłamią – tlenek węgla jest niebezpieczny. Każdego roku zabija w Polsce ok. 100 osób, a 4 tys. ulega zatruciu. Jak nie dopuścić do tak skrajnych sytuacji?
• dokonywać systematycznych przeglądów instalacji urządzeń grzewczych, kominów, kominków, piecyków gazowych – co roku, a nie raz na 10-15 lat.
• sprawdzać sprawność wentylacji i wietrzyć pomieszczenia, w których spalamy paliwa organiczne: węgiel, drewno, ropę. Robi to tylko 54 proc. z nas.
• zaopatrzyć się w czujnik tlenku węgla (nie wystarczy mieć w domu czujnik dymu, bo ten nie reaguje na wysokie stężenie CO). Cena takiego detektora nie jest mała, bo wynosi ponad 100 zł, ale czym to jest wobec uratowania życia? Zadbajmy o siebie zimą.

Korzystałem z badań przeprowadzonych na zlecenie Honeywell Polska przez Instytut ARC Rynek i Opinia w lipcu 2015 r. na 1000 Polaków.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Przyjaciel bakteria

Każdy z nas ma w sobie, przede wszystkim w jelitach, 1,5 do 2 kg bakterii. To oznacza, że są ich biliony. Warto się z nimi zaprzyjaźnić, zwłaszcza, że większość z nich jest do nas dobrze nastawiona i korzystnie wpływa na zdrowie.

Czytaj dalej

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

14 stycznia 2014
Wszystko dla dziecka

To nieprawda, że nie można ukarać rodziców za nieszczepienie dziecka. Grozi za to nawet 50 tys. zł grzywny.

Czytaj dalej

9 października 2015
Stomia nie gryzie

Co roku w Polsce wyłania się ok. 7 tys. stomii. Kiedy jest to potrzebne? Przy chorobach układu pokarmowego (np. chorobie Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelit), w tym nowotworach, wadach rozwojowych.

Czytaj dalej