Styl życia Archiwum wpisów

Kupuję, nie wyrzucam24 września 2015 - Styl życia -

Polacy kupują coraz więcej żywności. Ale nie wszystko zjadają. Blisko 9 mln ton ląduje co roku na śmietniku. Czteroosobowa rodzina traci w ten sposób ok. 2 tys. zł rocznie. Aż się wierzyć nie chce.

Główną przyczyną marnotrawstwa są złe nawyki zakupowe, niezwracanie uwagi na datę przydatności do spożycia i nieodpowiedni sposób przechowywania produktów.

Najczęściej wyrzucamy chleb, owoce, wędliny, warzywa, ziemniaki i sery.

Można zmienić ten stan rzeczy i zaoszczędzić ok. 50 zł miesięcznie. W jaki sposób?

Zastanów się nad menu na najbliższe kilka dni, policz, ile czego potrzebujesz
Przed wyjściem do sklepu sprawdź, co masz jeszcze w lodówce
Zrób listę zakupów – do małych sklepów na 2-3 dni, do większych na tydzień
Nie chodź głodny na zakupy, bo kupisz więcej niż planujesz – nawet o 20 proc.
Na promocje zwracaj uwagę tylko wtedy, jeśli dotyczą produktów o długim terminie ważności

Gdy wrócisz do domu, odpowiednio rozmieść produkty w lodówce: warzywa na dole, a na najwyższej półce produkty gotowe, tłuszcze i jajka, sałatki i surówki. Wędliny zapakuj w papier i zamknij w pojemniku, będą dłużej świeże. Pamiętaj, w lodówce chleb szybciej czerstwieje. Jeśli kupujesz nową lodówkę, warto poszukać takiej z systemem, dzięki któremu żywność nie wysycha.

Widzę sam po sobie, że mam braki w planowaniu. A przydałoby się ruszyć głową: może w przyszłości przestaniemy być na niechlubnym 5 miejscu wśród krajów Europy, które najwięcej marnują jedzenia.

Poniżej przepis Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirpool na danie, do którego można użyć resztek:
Tarta serowa z czerstwym chlebem
Składniki: 10 kromek chleba, 250 g jakiegokolwiek sera, 600 ml mleka, 2 jaja, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz
Przygotowanie: rozgrzej piekarnik, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, 10 plasterków sera układamy na blasze dwie warstwy, najpierw warstwę chleba, potem sera itd. W misce roztrzepujmy jajka, dodajemy mleka, pieprz i gałkę. Całość wylewamy na warstwę chleba z serem, po czym na 30 minut wkładamy do piekarnika, dopóki tarta się zazłoci.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Dla twojego serca

Będzie się działo! Kto dba o swoje serce, niech kieruje się do Katowic.

Czytaj dalej

Hospicja pod murem

Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

10 kwietnia 2022
Hospicja pod murem

Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?

Czytaj dalej

10 grudnia 2014
Znamiona do kontroli

Lubicie się opalać? Teraz nie pora na to. Pora, żeby oglądać, jak się mają nasze znamiona.

Czytaj dalej