Dieta Archiwum wpisów

Śniadanie mistrzów17 grudnia 2014 - Dieta -

Czujesz, że masz zadatki na piłkarza lub siatkarza, ale nie wiesz, od czego zacząć? Zajrzyj do garnka mistrzów sportu. Tam gotują się sukcesy.

W menu naszych narodowych drużyn uderzyło mnie kilka szczegółów. Śniadanie zaczyna się od zimnego bufetu: wędlin, serów, sałat z lekkim dressingiem. Później część sportowców zjada jajka, jajecznicę lub omlet.

– Jednak zawsze z dużą ilością warzyw i owoców. To kanon dominujący wśród kadry siatkarzy i piłkarzy, którzy przyjeżdżają do nas na zgrupowania – mówi Paweł Patejuk, kucharz hotelu Doubletree by Hilton, w Warszawie. – Naszym sportowcom serwujemy potrawy lekkostrawne, niskokaloryczne, ale za to z dużą ilością witamin. Dietetycy i trenerzy pilnują, by dieta była zbilansowana i zachowane zostały proporcje między cukrem, białkiem i tłuszczem. Jeśli w badaniach wyjdzie brak np. potasu, to wiadomo, że na talerzu powinno być więcej pomidorów.

Profesjonaliści, chcąc osiągać sukcesy, muszą zachowywać dyscyplinę. Objadanie się bardzo szybko widać w pogorszeniu wyników.

Śniadanie zawsze wieńczy owsianka, najczęściej orkiszowa z jagodami goi, z mlekiem lub na wodzie, komponowana według uznania, ale z dużą ilością bakalii. Bakalie towarzyszą zresztą sportowcom na każdym etapie pobytu na zgrupowaniu, serwowane są na wszelkich odprawach lub tam, gdzie się relaksują.

Po treningu czas na obiad. W menu króluje mięso z kurczaka, czyli białe, podawane na różne sposoby, np. kurczak kukurydziany na soczewicy balsamicznej. Sportowcy wybierają też rarytasy: wołowinę nadbużańską lub chudą jagnięcinę. Popularne są również makarony z sosem pomidorowym lub bolońskim. Są łatwo przyswajalne i dają dużo energii przed meczem.

Nasi sportowcy nie uciekają też od ryb, głównie morskich, bez ości i skóry, np. halibuta, gotowanego lub grillowanego. Jego tłuszcz ułatwia przyswajanie składników mineralnych i witamin.Na deser oprócz owoców są lekkie ciasta. Ale bez kremów, lukru, masła i margaryny – głównie marchewkowe lub bananowe.

Jak twierdzą kucharze hotelu Hilton, wśród kadrowiczów nie ma łasuchów. -To profesjonaliści. Chcąc osiągać sukcesy, muszą zachowywać dyscyplinę. Objadanie się bardzo szybko widać w pogorszeniu wyników – twierdzi P. Patejuk. Warto o tym pamiętać, planując sportowe sukcesy.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Dla chorych na PBL

Ktoś w twojej rodzinie cierpi na przewlekła białaczkę limfocytową lub to ciebie dotyka ta choroba? Pomocą może ci posłużyć nowa broszura edukacyjna Fundacji OnkoCafe.

Czytaj dalej

Esemesowa szyja?

15 lipca przypada Dzień bez Telefonu Komórkowego. – To świetna okazja, by mówić o profilaktyce. Kluczem do sukcesu jest umiar w korzystaniu z urządzenia – mówi lek. Przemysław Rychtik z kliniki ortopedycznej Carolina Medical Center.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

3 marca 2014
Serce nie katar

Zastanawiam się, dlaczego tak wiele osób dobrze wypowiada się o polskiej kardiologii. Nawet pacjenci.

Czytaj dalej

28 lipca 2015
Polak się leczy

Czy zdarza wam się nie słuchać lekarza? Nie przyjmować przepisanych leków?
Tak postępuje co trzeci z nas. Dlaczego tak się dzieje?

Czytaj dalej