Dieta Archiwum wpisów

pomidory

Pomidor, pomidor!22 czerwca 2014 - Dieta -

Uwielbiam pomidory. Ale sam nie wiem, na które się zdecydować. Czerwone, żółte, a może zielone?

Podłużne, koktajlowe, na gałązkach, z gruntu, szklarniowe czy z upraw ekologicznych, krajowe czy importowane?

W prasie naukowej aż roi się od doniesień, że jedzenie tych warzyw chroni przed nowotworami, szczególnie rakiem prostaty, jelita grubego, piersi. Ostatnio pisze się, że także przed powikłaniami cukrzycy.

A pomyśleć, że kiedyś uważano pomidory za trujące.

Te wyjątkowe warzywa zawierają duże ilości cennego dla serca potasu (obniża ciśnienie), a także przeciwutleniającego likopenu. Tego drugiego najwięcej mamy w soku, w sosie pomidorowym, a następnie w zupie i ketchupie. To właśnie jest niezwykłe: zawsze nas uczono, że świeże warzywa są najlepsze, tymczasem likopenu jest więcej w pomidorach przetworzonych niż w świeżych.

Ale i świeże zawierają mnóstwo cennych składników: witaminy (np. C i E), mikro- i makroelementy, kwas foliowy (potrzebny kobietom w ciąży). Pomagają w odchudzaniu.

Na niedawnym pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” rozmawiałem z przedstawicielem firmy Dawtona, jedynego w Polsce producenta pomidorów krojonych w puszce. Zdradził mi, jak to zrobić, żeby pomidory w puszce ciągle były świeże i wartościowe. Okazuje się, że sekretów jest kilka: odmiana pomidorów, ich dojrzałość, ścisła kontrola użytych środków ochrony roślin i oczywiście technologia produkcji.

A poza tym: – Polskie pomidory mają inną kwasowość niż południowe i dlatego są niepowtarzalne w smaku – twierdzi dyr. generalny Dawtony ds sprzedaży, Sylwester Sionek.

Choć pomidory są czerwone, nie można znaleźć na nie haka ;)Zmienia się polska kuchnia, coraz więcej w niej wyszukanych potraw, odległych smaków, ale pomidory ze swoją słodko-kwaśną nutą stanowią niezmiennie jej podstawę.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 1

1. Ewelina — 27 czerwca 2014, 14:30,

Chyba najlepsze jest to, co rośnie najbliżej domu, w sposób naturalny. Czyli nie pomidory szklarniowe, ale takie prosto z krzaka i w sezonie. Z zasady nie kupuję i nie jadam pomidorów w zimie, ani wczesną wiosną. Ewentualnie kupuję malutkie pomidory czereśniowe z importu – są słodkie i ładnie wyglądają w potrawach. Do sosów, gdy już kończy się sezon na pomidory z krzaka i w zimie, wybieram pomidory z puszki – Dawtona jest rzeczywiście ok. Serdeczności :)

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

7 trików na pyłki

Jak nie dąb, to pokrzywa, trawy albo szczaw. W tym roku trawy zaczęły pylić wyjątkowo wcześnie, może więc szybciej skończą. Ale na pewno znajdzie się inny alergen. Jak żyć?

Czytaj dalej

Skąd brać siłę?

Taki już jestem i się nie zmienię – mówi wiele osób. A czasem zmienić się trzeba – i można.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

22 kwietnia 2014
Graj na czas

Czujesz ból w klatce piersiowej? Uczucie ciężaru? Promieniuje do ramienia? Nie czekaj ani chwili. Dzwoń na 999.

Czytaj dalej

22 marca 2014
Gdy serce słabnie

Coraz ciężej po schodach? Jeśli u siebie lub u kogoś bliskiego, zwłaszcza osoby starszej, obserwujesz zmęczenie nawet po niewielkim wysiłku, pomyśl o wizycie u lekarza.

Czytaj dalej