Dieta Archiwum wpisów

Pomidor, pomidor!22 czerwca 2014 - Dieta -

Uwielbiam pomidory. Ale sam nie wiem, na które się zdecydować. Czerwone, żółte, a może zielone?

Podłużne, koktajlowe, na gałązkach, z gruntu, szklarniowe czy z upraw ekologicznych, krajowe czy importowane?

W prasie naukowej aż roi się od doniesień, że jedzenie tych warzyw chroni przed nowotworami, szczególnie rakiem prostaty, jelita grubego, piersi. Ostatnio pisze się, że także przed powikłaniami cukrzycy.

A pomyśleć, że kiedyś uważano pomidory za trujące.

Te wyjątkowe warzywa zawierają duże ilości cennego dla serca potasu (obniża ciśnienie), a także przeciwutleniającego likopenu. Tego drugiego najwięcej mamy w soku, w sosie pomidorowym, a następnie w zupie i ketchupie. To właśnie jest niezwykłe: zawsze nas uczono, że świeże warzywa są najlepsze, tymczasem likopenu jest więcej w pomidorach przetworzonych niż w świeżych.

Ale i świeże zawierają mnóstwo cennych składników: witaminy (np. C i E), mikro- i makroelementy, kwas foliowy (potrzebny kobietom w ciąży). Pomagają w odchudzaniu.

Na niedawnym pikniku „Poznaj Dobrą Żywność” rozmawiałem z przedstawicielem firmy Dawtona, jedynego w Polsce producenta pomidorów krojonych w puszce. Zdradził mi, jak to zrobić, żeby pomidory w puszce ciągle były świeże i wartościowe. Okazuje się, że sekretów jest kilka: odmiana pomidorów, ich dojrzałość, ścisła kontrola użytych środków ochrony roślin i oczywiście technologia produkcji.

A poza tym: – Polskie pomidory mają inną kwasowość niż południowe i dlatego są niepowtarzalne w smaku – twierdzi dyr. generalny Dawtony ds sprzedaży, Sylwester Sionek.

Choć pomidory są czerwone, nie można znaleźć na nie haka ;)Zmienia się polska kuchnia, coraz więcej w niej wyszukanych potraw, odległych smaków, ale pomidory ze swoją słodko-kwaśną nutą stanowią niezmiennie jej podstawę.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 1

1. Ewelina — 27 czerwca 2014, 14:30,

Chyba najlepsze jest to, co rośnie najbliżej domu, w sposób naturalny. Czyli nie pomidory szklarniowe, ale takie prosto z krzaka i w sezonie. Z zasady nie kupuję i nie jadam pomidorów w zimie, ani wczesną wiosną. Ewentualnie kupuję malutkie pomidory czereśniowe z importu – są słodkie i ładnie wyglądają w potrawach. Do sosów, gdy już kończy się sezon na pomidory z krzaka i w zimie, wybieram pomidory z puszki – Dawtona jest rzeczywiście ok. Serdeczności 🙂

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Ankieta OnkoCafe

Ciężko żyć z chorobą, a tym bardziej w okresie strachu i niepewności. Stąd pomysł zapytania pacjentów onkologicznych o ich potrzeby w czasie pandemii.

Czytaj dalej

Szczepieniem w wirusa

Czy szczepienia przeciw gruźlicy mogą wpływać na zakażenia koronawirusem? Być może wkrótce poznamy odpowiedź.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

2 sierpnia 2017
Dobrze żyć z chorobą

Zetknęłam się ostatnio z grupą pacjentów oraz rodziców pacjentów chorych na SMA. Co to za choroba?

Czytaj dalej

10 lipca 2015
Rak i rodzina

Wszystkie szczęśliwe rodziny są takie same, każda nieszczęśliwa rodzina jest nieszczęśliwa na swój sposób – napisał klasyk (tak mniej więcej to brzmiało). Jak sobie poradzimy z ciosem, zależy od tego, jacy byliśmy przedtem.

Czytaj dalej