Dieta Archiwum wpisów

Kawa jest zdrowa!16 października 2018 - Dieta -

Okazuje się, że mój ulubiony napój mogę pić bez wyrzutów sumienia. Mam na to słowo ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Kawa zawiera ponad tysiąc bioaktywnych substancji. Najważniejsze wśród nich to polifenole, które, jako antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki.

Według obecnej wiedzy naukowców, kawa nie szkodzi, a odwrotnie – pomaga być zdrowym. Zapobiega chorobom serca, niektórym nowotworom, w tym rakowi jelita grubego, cukrzycy typu 2, a być może również schorzeniom neurodegeneracyjnym, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Mówi się też o korzystnym działaniu kawy na wątrobę oraz o tym, że zapobiega kamicy pęcherzyka żółciowego.

Dzieje się tak dlatego, że pełno w niej pożytecznych związków, chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem. Nieprawdopodobne, ale kawa zawiera ponad tysiąc bioaktywnych substancji. Najważniejsze wśród nich to polifenole, które, jako antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki. Kawa ma ich więcej niż zielona czy czarna herbata i więcej niż soki z granatów, winogron czy żurawiny.

Czy kawa podnosi ciśnienie? Owszem, dzięki zawartości kofeiny. Jednak nie na wszystkich działa jednakowy sposób – jest to uwarunkowane genetycznie. Poza tym badania dowodzą, że regularne picie kawy wyrabia tolerancję kofeiny. Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego „dostępne dowody z badań, głównie o charakterze obserwacyjnym, nie wskazują na wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego lub wyższe wartości ciśnienia u osób regularnie pijących kawę. Z kolei europejskie towarzystwa naukowe przyznają, że, choć kofeina rzeczywiście ma efekt podwyższający ciśnienie krwi, to picie kawy daje duże korzyści zdrowotne w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego.

Oczywiście w niczym nie należy przesadzać. Picie 10 filiżanek espresso może skutkować przyspieszonym biciem serca i nadmiernym pobudzeniem. Ale 3 do 5 – jest ok.

Warto wiedzieć, że:
• Robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż Arabica
• Dodatek mleka i cukru do kawy może zmniejszyć jej działanie przeciwutleniające, bo utrudnia przyswajanie polifenoli
• Najwięcej kawy na świecie piją Finowie, Norwegowie i Islandczycy
• Podczas gdy Fin zużywa 12 kg kawy rocznie, to Polak – zaledwie 2,3 kg.

Dużo ciekawych informacji na www.kawaizdrowie.pl

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Ciśnienie rośnie!

– Co ty wiesz o nadciśnieniu? – westchnęła moja żona, zapinając mankiet ciśnieniomierza.
Rzeczywiście, niewiele, tym bardziej, że moje ciśnienie tętnicze jest niskie. Postanowiłem więc ogarnąć temat. Najlepiej – słuchając ekspertów.

Czytaj dalej

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

5 września 2019
Spadające gwiazdy

Co roku w Polsce rodzi się 30-40 chłopców z dystrofią mięśniową Duchenne’a (DMD). To rzadka choroba genetyczna, polegająca na stopniowej utracie siły mięśni.

Czytaj dalej

3 lutego 2015
Odporni na dobre

Moja znajoma ciągle się przeziębia. Tygodniami męczy ją katar. Co pewien czas konieczny jest antybiotyk.

Czytaj dalej