Dieta Archiwum wpisów

Kawa jest zdrowa!16 października 2018 - Dieta -

Okazuje się, że mój ulubiony napój mogę pić bez wyrzutów sumienia. Mam na to słowo ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Kawa zawiera ponad tysiąc bioaktywnych substancji. Najważniejsze wśród nich to polifenole, które, jako antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki.

Według obecnej wiedzy naukowców, kawa nie szkodzi, a odwrotnie – pomaga być zdrowym. Zapobiega chorobom serca, niektórym nowotworom, w tym rakowi jelita grubego, cukrzycy typu 2, a być może również schorzeniom neurodegeneracyjnym, jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Mówi się też o korzystnym działaniu kawy na wątrobę oraz o tym, że zapobiega kamicy pęcherzyka żółciowego.

Dzieje się tak dlatego, że pełno w niej pożytecznych związków, chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem. Nieprawdopodobne, ale kawa zawiera ponad tysiąc bioaktywnych substancji. Najważniejsze wśród nich to polifenole, które, jako antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki. Kawa ma ich więcej niż zielona czy czarna herbata i więcej niż soki z granatów, winogron czy żurawiny.

Czy kawa podnosi ciśnienie? Owszem, dzięki zawartości kofeiny. Jednak nie na wszystkich działa jednakowy sposób – jest to uwarunkowane genetycznie. Poza tym badania dowodzą, że regularne picie kawy wyrabia tolerancję kofeiny. Według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego „dostępne dowody z badań, głównie o charakterze obserwacyjnym, nie wskazują na wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego lub wyższe wartości ciśnienia u osób regularnie pijących kawę. Z kolei europejskie towarzystwa naukowe przyznają, że, choć kofeina rzeczywiście ma efekt podwyższający ciśnienie krwi, to picie kawy daje duże korzyści zdrowotne w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego.

Oczywiście w niczym nie należy przesadzać. Picie 10 filiżanek espresso może skutkować przyspieszonym biciem serca i nadmiernym pobudzeniem. Ale 3 do 5 – jest ok.

Warto wiedzieć, że:
• Robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż Arabica
• Dodatek mleka i cukru do kawy może zmniejszyć jej działanie przeciwutleniające, bo utrudnia przyswajanie polifenoli
• Najwięcej kawy na świecie piją Finowie, Norwegowie i Islandczycy
• Podczas gdy Fin zużywa 12 kg kawy rocznie, to Polak – zaledwie 2,3 kg.

Dużo ciekawych informacji na www.kawaizdrowie.pl

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Rodzice jak dzieci

Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

2 czerwca 2020
Nie tylko czerniak

Nowotwory skóry kojarzymy głównie z czerniakiem. Jednak to nie jedyny prezent, jaki słońce nam może podarować.

Czytaj dalej

17 czerwca 2017
Daj wypocząć oczom

Żeby zachować sprawny wzrok, trzeba w swój kalendarz wkalkulować wizyty u okulisty. Jak już nam się uda tam dostać (ja mam numerek na koniec listopada), upomnijmy się o badania, np. pomiar ciśnienia w oku, a nie ograniczajmy do dobrania okularów.

Czytaj dalej