Dieta Archiwum wpisów

Książę w kuchni24 listopada 2015 - Dieta -

To nieprawdopodobnie energetyzujący człowiek. Nie znałem kogoś takiego. Joseph Seeletso pochodzi z książęcej rodziny z Botswany i wciąga do gotowania polskie dzieciaki. Właśnie ukazała się jego książka „Mali szefowie kuchni”.

Różni się od innych książek kucharskich. Niesie powiew świeżości, stanowi inspirację dla najmłodszych i ich rodziców. Jeśli widzisz, że Twoje dziecko ma talent i chce gotować razem z Tobą, nie odpędzaj go – ta książka będzie pomocna, by przełamać dotychczasowy matriarchat w kuchni i wykreować nowego mistrza.
Nic bowiem tak dobrze nie przekonuje najmłodszych, jak dobry przykład. Mając kilka lub kilkanaście lat, można przygotować dorsza z wanilią i warzywną ratatouille, łososia w panierce, podanego z miętą, polentą i malinami lub udko z kurczaka w sosie brie.

Jeśli widzisz, że Twoje dziecko ma talent i chce gotować razem z Tobą, nie odpędzaj go – ta książka będzie pomocna, by przełamać dotychczasowy matriarchat w kuchni i wykreować nowego mistrza.

To łamanie smaku, przy zachowaniu tradycji polskiej kuchni, jest charakterystyczne dla 50 oryginalnych przepisów, z których powstały dania, przygotowane wspólnie z siedmiorgiem przyszłych kucharzy. Autor pokazuje na zdjęciach sposób wykonania potrawy, zachęca do własnych poszukiwań. Trudno oprzeć się wrażeniu, że to łatwe i przyjemne.

W końcu jest przecież zawodowym szefem kuchni. Joseph Seeletso wykształcenie odebrał w najlepszej szkole kucharskiej Westminster Kingsway College w Londynie. Gotował dla księżniczki Anny, dla króla Szwecji Gustawa XVI, otwierały się przed nim drzwi najlepszych restauracji i hoteli na świecie, ale kilkanaście lat temu wylądował w Warszawie. Swój talent pokazał w „Dzień dobry TVN”, i „Pytaniu na śniadanie”, teraz zamierza u nas otworzyć restaurację. Fajny pomysł wciągnięcia najmłodszych do kuchni. Będę mu sekundował.

Książka wydawnictwa Edipresse Polska SA ma jeszcze jedną zaletę: wystarczy zainstalować w komórce aplikację Tap2C, by poznać więcej przepisów i porad księcia z Botswany.

Oto jeden z przepisów z książki – danie bez glutenu:
Konfitura z cebuli z kaszą gryczaną
4 porcje, czas: 25 minut
Składniki: 150 g kaszy gryczanej, cebula czerwona, cebula szalotka, cebula dymka, 2 śliwki, łyżka masła, 50 g moreli suszonych, 50 g pistacji.
Sposób wykonania: Ugotuj kaszę gryczaną, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w piórka, rozpuść masło i podsmaż. Śliwki obmyj i wyjmij pestki, przekrój na mniejsze cząstki i dodaj do cebuli. Morele pokrój w cienkie paski i również dodaj do cebuli. Karmelizuj przez 8 minut. Pistacje wyłuskaj, posiekaj i upraż. Kasze wyporcjuj na talerzu, na wierzch układaj konfiturę z cebuli i posyp przygotowanymi pistacjami.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Rodzice jak dzieci

Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

4 listopada 2015
Serce kobiety

Typowy objaw zawału to ból w klatce piersiowej, który promieniuje do lewej ręki, ramion, szyi, żuchwy i trwa ponad 20 minut. Jednak u kobiety może to wyglądać inaczej.

Czytaj dalej

3 marca 2014
Serce nie katar

Zastanawiam się, dlaczego tak wiele osób dobrze wypowiada się o polskiej kardiologii. Nawet pacjenci.

Czytaj dalej