Dieta Archiwum wpisów

Książę w kuchni24 listopada 2015 - Dieta -

To nieprawdopodobnie energetyzujący człowiek. Nie znałem kogoś takiego. Joseph Seeletso pochodzi z książęcej rodziny z Botswany i wciąga do gotowania polskie dzieciaki. Właśnie ukazała się jego książka „Mali szefowie kuchni”.

Różni się od innych książek kucharskich. Niesie powiew świeżości, stanowi inspirację dla najmłodszych i ich rodziców. Jeśli widzisz, że Twoje dziecko ma talent i chce gotować razem z Tobą, nie odpędzaj go – ta książka będzie pomocna, by przełamać dotychczasowy matriarchat w kuchni i wykreować nowego mistrza.
Nic bowiem tak dobrze nie przekonuje najmłodszych, jak dobry przykład. Mając kilka lub kilkanaście lat, można przygotować dorsza z wanilią i warzywną ratatouille, łososia w panierce, podanego z miętą, polentą i malinami lub udko z kurczaka w sosie brie.

Jeśli widzisz, że Twoje dziecko ma talent i chce gotować razem z Tobą, nie odpędzaj go – ta książka będzie pomocna, by przełamać dotychczasowy matriarchat w kuchni i wykreować nowego mistrza.

To łamanie smaku, przy zachowaniu tradycji polskiej kuchni, jest charakterystyczne dla 50 oryginalnych przepisów, z których powstały dania, przygotowane wspólnie z siedmiorgiem przyszłych kucharzy. Autor pokazuje na zdjęciach sposób wykonania potrawy, zachęca do własnych poszukiwań. Trudno oprzeć się wrażeniu, że to łatwe i przyjemne.

W końcu jest przecież zawodowym szefem kuchni. Joseph Seeletso wykształcenie odebrał w najlepszej szkole kucharskiej Westminster Kingsway College w Londynie. Gotował dla księżniczki Anny, dla króla Szwecji Gustawa XVI, otwierały się przed nim drzwi najlepszych restauracji i hoteli na świecie, ale kilkanaście lat temu wylądował w Warszawie. Swój talent pokazał w „Dzień dobry TVN”, i „Pytaniu na śniadanie”, teraz zamierza u nas otworzyć restaurację. Fajny pomysł wciągnięcia najmłodszych do kuchni. Będę mu sekundował.

Książka wydawnictwa Edipresse Polska SA ma jeszcze jedną zaletę: wystarczy zainstalować w komórce aplikację Tap2C, by poznać więcej przepisów i porad księcia z Botswany.

Oto jeden z przepisów z książki – danie bez glutenu:
Konfitura z cebuli z kaszą gryczaną
4 porcje, czas: 25 minut
Składniki: 150 g kaszy gryczanej, cebula czerwona, cebula szalotka, cebula dymka, 2 śliwki, łyżka masła, 50 g moreli suszonych, 50 g pistacji.
Sposób wykonania: Ugotuj kaszę gryczaną, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w piórka, rozpuść masło i podsmaż. Śliwki obmyj i wyjmij pestki, przekrój na mniejsze cząstki i dodaj do cebuli. Morele pokrój w cienkie paski i również dodaj do cebuli. Karmelizuj przez 8 minut. Pistacje wyłuskaj, posiekaj i upraż. Kasze wyporcjuj na talerzu, na wierzch układaj konfiturę z cebuli i posyp przygotowanymi pistacjami.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Dla chorych na PBL

Ktoś w twojej rodzinie cierpi na przewlekła białaczkę limfocytową lub to ciebie dotyka ta choroba? Pomocą może ci posłużyć nowa broszura edukacyjna Fundacji OnkoCafe.

Czytaj dalej

Esemesowa szyja?

15 lipca przypada Dzień bez Telefonu Komórkowego. – To świetna okazja, by mówić o profilaktyce. Kluczem do sukcesu jest umiar w korzystaniu z urządzenia – mówi lek. Przemysław Rychtik z kliniki ortopedycznej Carolina Medical Center.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

7 maja 2014
Jak nie dostać zawału

Owszem, kardiologia w Polsce stoi na poziomie europejskim. Wierzę na słowo i nie chcę tego sprawdzać na własnej skórze.

Czytaj dalej

25 czerwca 2019
7 ostrzeżeń

System ochrony zdrowia dużo ma „za uszami”, ale nie wszystko. Na wiele chorób, w tym nowotworowych, pracujemy sami.

Czytaj dalej