Dieta Archiwum wpisów

ksiązka

Supermoc z jedzenia28 kwietnia 2015 - Dieta -

Co to są jagody goji? Po co uprawia się kakaowce? Co to takiego pierzga?

David Wolfe uważa te rośliny i produkty spożywcze, a także spirulinę, miód, makę i jeszcze inne, za superżywność. Tak je nazywa w swojej książce pod tytułem właśnie: „Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości”.

Chodzi o produkty, które nie tylko zaspokajają głód, ale spełniają też inne, unikalne funkcje.

Są produkty, które nie tylko zaspokajają głód, ale spełniają też inne, unikalne funkcje.

Odżywiają wszystkie narządy organizmu, korygują zaburzenia równowagi zachodzących w nim procesów, odtruwają.

Dziś, dzięki wiedzy, świadomości, rozwojowi transportu, mogą stanowić przeciwwagę dla chorób cywilizacyjnych, czyli wynikających z niewłaściwego stylu życia czy zanieczyszczenia środowiska. David Wolfe czyni optymistyczne założenie, że kiedy zaczniemy jeść superżywność, osłabnie nasz apetyt na niezdrowe jedzenie. Oby tak się stało.

Na poparcie swoich tez autor książki przytacza liczne badania naukowe. Daje też – w postaci przepisów – praktyczne wskazówki, jak superprodukty wykorzystać na co dzień. Książka jest atrakcyjnie wydana, pełna ilustracji, a informacje konsekwentnie uporządkowane.

Można nie w pełni podzielać entuzjazm jej autora dla „nowinek”, można też nie zgodzić się z twierdzeniem o pełnej ich dostępności dla przeciętnego konsumenta – choćby ze względów finansowych. Ale warto przeczytać, przemyśleć, zainspirować się.

David Wolfe: Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości. Vivante, Białystok 2015.

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Kawa jest zdrowa!

Okazuje się, że mój ulubiony napój mogę pić bez wyrzutów sumienia. Mam na to słowo ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

10 marca 2015
Rzadkie nierzadkie

Choroby rzadkie to poważne schorzenia o przewlekłym i ciężkim przebiegu. Dlaczego rzadkie? Bo dana choroba występuje nie częściej niż u 5 osób na 10 tys. mieszkańców.

Czytaj dalej

27 lutego 2014
Człowiek bez blizny

Blizna to w gruncie rzeczy coś naturalnego. Znak, że uszkodzona skóra zagoiła się.

Czytaj dalej