Styl życia Archiwum wpisów

higiena w kuchni

Kuchnia bez bakterii21 kwietnia 2015 - Styl życia -

83 proc. Polaków wierzy, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni. Tymczasem ponad połowa zatruć pokarmowych wynika z nieprawidłowego obchodzenia się z produktami spożywczymi w domu.

Myślę, że w wielu restauracjach są przestrzegane procedury zachowania higieny, a czasem pojawia się w nich Sanepid. A czy ktoś widział Sanepid we własnej kuchni?

Nie dopuść, aby twoja kuchnia zmieniła się w bakteryjną dżunglę!

A 55 proc. z nas nie myje jaj przed obróbką cieplną, 48 proc. kroi surowe mięso, a potem warzywa na surówkę na tej samej desce, a ponad połowa nie myje lodówki nawet raz w miesiącu.

Jakie są więc zasady higieny w kuchni i czym grozi ich nieprzestrzeganie?
myj ręce przez 20 sekund pod bieżącą ciepłą wodą. Zrób to, zanim dotkniesz jedzenia. Po umyciu osusz je, bo drobnoustroje lepiej trzymają się wilgotnej skóry.
jajka i owoce cytrusowe myj nie tylko wodą, jak owoce i warzywa, ale też mydłem lub płynem do naczyń. Na skorupce jajek znajdują się bakterie Salmonelli, a na cytrusach pestycydy.
• używaj do krojenia poszczególnych produktów różnych desek, np. w innych kolorach. Umyj ręce po krojeniu surowego mięsa, bo przeniesiesz na inne produkty bakterie np. E. coli.
myj systematycznie naczynia, blaty kuchenne, płytę kuchenki, piekarnik, okap, wnętrze lodówki, wyrzucaj śmieci. Nie dopuść, aby twoja kuchnia zmieniła się w bakteryjną dżunglę.
nadpsuty owoc/warzywo wyrzucaj w całości, nie odkrawaj kawałka. W pozostałej części, którą zjadasz, także są komórki pleśni, uszkadzające wątrobę i nerki oraz mogące dać początek nowotworom.

Więcej informacji o higienie i właściwym przechowywaniu żywności znajdziesz na www.aktywniepozdrowie.pl , otwierając szafki i spiżarnię w wirtualnej kuchni. Przytoczone dane pochodzą z badania TNS Global na zlecenie Fundacji BOŚ.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

Lato nam się należy

Urlop, basen, plaża – świetna okazja do złapania infekcji intymnej. Dlaczego? Choćby dlatego, że jest ciepło i mokro. Bakterie i grzyby to uwielbiają.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

29 stycznia 2017
Sekret cukrzycy cz.3

Kiedy zaczęłam interesować się cukrzycą, sądziłam, że problem leży w zbyt wysokim stężeniu cukru we krwi. I owszem, leży. Ale nie tylko tam.

Czytaj dalej

26 sierpnia 2017
Sekret cukrzycy cz.5

Masz cukrzycę? Kontroluj wzrok, aby go nie stracić. U co trzeciej osoby chorej na cukrzycę rozwija się powikłanie o nazwie retinopatia cukrzycowa.

Czytaj dalej