Styl życia Archiwum wpisów

higiena w kuchni

Kuchnia bez bakterii21 kwietnia 2015 - Styl życia -

83 proc. Polaków wierzy, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni. Tymczasem ponad połowa zatruć pokarmowych wynika z nieprawidłowego obchodzenia się z produktami spożywczymi w domu.

Myślę, że w wielu restauracjach są przestrzegane procedury zachowania higieny, a czasem pojawia się w nich Sanepid. A czy ktoś widział Sanepid we własnej kuchni?

Nie dopuść, aby twoja kuchnia zmieniła się w bakteryjną dżunglę!

A 55 proc. z nas nie myje jaj przed obróbką cieplną, 48 proc. kroi surowe mięso, a potem warzywa na surówkę na tej samej desce, a ponad połowa nie myje lodówki nawet raz w miesiącu.

Jakie są więc zasady higieny w kuchni i czym grozi ich nieprzestrzeganie?
myj ręce przez 20 sekund pod bieżącą ciepłą wodą. Zrób to, zanim dotkniesz jedzenia. Po umyciu osusz je, bo drobnoustroje lepiej trzymają się wilgotnej skóry.
jajka i owoce cytrusowe myj nie tylko wodą, jak owoce i warzywa, ale też mydłem lub płynem do naczyń. Na skorupce jajek znajdują się bakterie Salmonelli, a na cytrusach pestycydy.
• używaj do krojenia poszczególnych produktów różnych desek, np. w innych kolorach. Umyj ręce po krojeniu surowego mięsa, bo przeniesiesz na inne produkty bakterie np. E. coli.
myj systematycznie naczynia, blaty kuchenne, płytę kuchenki, piekarnik, okap, wnętrze lodówki, wyrzucaj śmieci. Nie dopuść, aby twoja kuchnia zmieniła się w bakteryjną dżunglę.
nadpsuty owoc/warzywo wyrzucaj w całości, nie odkrawaj kawałka. W pozostałej części, którą zjadasz, także są komórki pleśni, uszkadzające wątrobę i nerki oraz mogące dać początek nowotworom.

Więcej informacji o higienie i właściwym przechowywaniu żywności znajdziesz na www.aktywniepozdrowie.pl , otwierając szafki i spiżarnię w wirtualnej kuchni. Przytoczone dane pochodzą z badania TNS Global na zlecenie Fundacji BOŚ.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Lata w paczkach

Przez pięć lat od postawienia diagnozy raka płuc żyje zaledwie 15 proc. chorych. Czas te proporcje odwrócić.

Czytaj dalej

Kawa jest zdrowa!

Okazuje się, że mój ulubiony napój mogę pić bez wyrzutów sumienia. Mam na to słowo ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

9 września 2014
Pęcherz na luz

Aż 3 miliony ludzi w Polsce cierpi na zespół nadreaktywnego pęcherza.

Czytaj dalej

7 kwietnia 2017
Komórką w serce

Zbadałam sobie tętno za pomocą telefonu komórkowego. Dlaczego to zrobiłam? Bo czas się ocknąć i wziąć sprawy swoje ręce.

Czytaj dalej