Dieta Archiwum wpisów

Pochwała jaj4 kwietnia 2015 - Dieta -

Jak to zwykle na Wielkanoc, powraca temat jaj. A zwłaszcza ich wartości odżywczych.

Nie są zdrowe, bo zawierają cholesterol? Rzeczywiście, kto ma go za dużo, nie powinien z jajami przesadzać. Jeść nie więcej niż dwa w tygodniu, ewentualnie same białka.

Wesołych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych Świąt!

Jednak kto nie ma tego problemu, może sobie pofolgować, bo jajka to skarbnica cennych białek, witamin (A, D, E, B2) i minerałów: dobrze przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu.

10 proc. jajka to tłuszcze, ale nie byle jakie: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rzeczywiście, żółtko zawiera cholesterol. Ale w jajkach mamy też lecytynę, która nie pozwala cholesterolowi się odkładać i korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiając m.in. funkcję zapamiętywania.

Tak więc: wesołego jajka!

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Ankieta OnkoCafe

Ciężko żyć z chorobą, a tym bardziej w okresie strachu i niepewności. Stąd pomysł zapytania pacjentów onkologicznych o ich potrzeby w czasie pandemii.

Czytaj dalej

Szczepieniem w wirusa

Czy szczepienia przeciw gruźlicy mogą wpływać na zakażenia koronawirusem? Być może wkrótce poznamy odpowiedź.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

21 czerwca 2018
7 trików na pyłki

Jak nie dąb, to pokrzywa, trawy albo szczaw. W tym roku trawy zaczęły pylić wyjątkowo wcześnie, może więc szybciej skończą. Ale na pewno znajdzie się inny alergen. Jak żyć?

Czytaj dalej

31 sierpnia 2018
Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej