Dieta Archiwum wpisów

Pochwała jaj4 kwietnia 2015 - Dieta -

Jak to zwykle na Wielkanoc, powraca temat jaj. A zwłaszcza ich wartości odżywczych.

Nie są zdrowe, bo zawierają cholesterol? Rzeczywiście, kto ma go za dużo, nie powinien z jajami przesadzać. Jeść nie więcej niż dwa w tygodniu, ewentualnie same białka.

Wesołych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych Świąt!

Jednak kto nie ma tego problemu, może sobie pofolgować, bo jajka to skarbnica cennych białek, witamin (A, D, E, B2) i minerałów: dobrze przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu.

10 proc. jajka to tłuszcze, ale nie byle jakie: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rzeczywiście, żółtko zawiera cholesterol. Ale w jajkach mamy też lecytynę, która nie pozwala cholesterolowi się odkładać i korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiając m.in. funkcję zapamiętywania.

Tak więc: wesołego jajka!

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Ciśnienie rośnie!

– Co ty wiesz o nadciśnieniu? – westchnęła moja żona, zapinając mankiet ciśnieniomierza.
Rzeczywiście, niewiele, tym bardziej, że moje ciśnienie tętnicze jest niskie. Postanowiłem więc ogarnąć temat. Najlepiej – słuchając ekspertów.

Czytaj dalej

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

18 listopada 2014
Cukrzyca: masz wybór

Trwa epidemia. A nawet pandemia, czyli coś o wiele gorszego. Nie grypy, nie wirusa eboli. Tylko cukrzycy.

Czytaj dalej

22 maja 2015
Alergia na słońce

Nie wszyscy cieszą się z kontaktu ze słońcem. Na pewno nie ci, którzy na promieniowanie UVA reagują alergią. Tak jak ja.

Czytaj dalej