Dieta Archiwum wpisów

Pochwała jaj4 kwietnia 2015 - Dieta - Ryszard Sterczyński
Jak to zwykle na Wielkanoc, powraca temat jaj. A zwłaszcza ich wartości odżywczych.
Nie są zdrowe, bo zawierają cholesterol? Rzeczywiście, kto ma go za dużo, nie powinien z jajami przesadzać. Jeść nie więcej niż dwa w tygodniu, ewentualnie same białka.
Wesołych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych Świąt!
Jednak kto nie ma tego problemu, może sobie pofolgować, bo jajka to skarbnica cennych białek, witamin (A, D, E, B2) i minerałów: dobrze przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu.
10 proc. jajka to tłuszcze, ale nie byle jakie: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Rzeczywiście, żółtko zawiera cholesterol. Ale w jajkach mamy też lecytynę, która nie pozwala cholesterolowi się odkładać i korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiając m.in. funkcję zapamiętywania.
Tak więc: wesołego jajka!
Komentarze: 0
O blogu:
Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.
Czytaj także:
Dla chorych na PBL
Ktoś w twojej rodzinie cierpi na przewlekła białaczkę limfocytową lub to ciebie dotyka ta choroba? Pomocą może ci posłużyć nowa broszura edukacyjna Fundacji OnkoCafe.
Esemesowa szyja?
15 lipca przypada Dzień bez Telefonu Komórkowego. – To świetna okazja, by mówić o profilaktyce. Kluczem do sukcesu jest umiar w korzystaniu z urządzenia – mówi lek. Przemysław Rychtik z kliniki ortopedycznej Carolina Medical Center.
Poprzednie wpisy:
Uczuleni na życie
To czas paskudnej alergii. Zaczynają kwitnąć kwiaty, pylą drzewa. Niby wokół tak pięknie, a dla niektórych z nas zaczął się beznadziejny okres siąkania i kichania.
Samotność opiekuna
Niepewność, bezsilność, na zmianę przebłysk nadziei i jej brak, poczucie winy i ciągłe zmęczenie. Zna to każdy, kto opiekował się kimś nieuleczalnie chorym.