Dieta Archiwum wpisów

Pochwała jaj4 kwietnia 2015 - Dieta -

Jak to zwykle na Wielkanoc, powraca temat jaj. A zwłaszcza ich wartości odżywczych.

Nie są zdrowe, bo zawierają cholesterol? Rzeczywiście, kto ma go za dużo, nie powinien z jajami przesadzać. Jeść nie więcej niż dwa w tygodniu, ewentualnie same białka.

Wesołych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych Świąt!

Jednak kto nie ma tego problemu, może sobie pofolgować, bo jajka to skarbnica cennych białek, witamin (A, D, E, B2) i minerałów: dobrze przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu.

10 proc. jajka to tłuszcze, ale nie byle jakie: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rzeczywiście, żółtko zawiera cholesterol. Ale w jajkach mamy też lecytynę, która nie pozwala cholesterolowi się odkładać i korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiając m.in. funkcję zapamiętywania.

Tak więc: wesołego jajka!

Ryszard Sterczyński
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Już wiesz, co zjesz

Coraz więcej konsumentów chce wiedzieć, co je. Jednak droga do uzyskania tej wiedzy nie jest łatwa.

Czytaj dalej

Rodzice jak dzieci

Chcecie wiedzieć, jak ciężko opiekować się schorowanymi rodzicami, po zabiegach, na wielu lekach? Nie? Bo to zaburza wasz idealny świat. Niedługo w nim będziecie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

25 czerwca 2019
7 ostrzeżeń

System ochrony zdrowia dużo ma „za uszami”, ale nie wszystko. Na wiele chorób, w tym nowotworowych, pracujemy sami.

Czytaj dalej

20 października 2014
Słuchaj: kocham cię!

Widziałam film. Dokumentalny. Występował w nim starszy pan, dawniej nauczyciel, który stracił słuch.

Czytaj dalej