Dieta Archiwum wpisów

Pochwała jaj4 kwietnia 2015 - Dieta - Ryszard Sterczyński
Jak to zwykle na Wielkanoc, powraca temat jaj. A zwłaszcza ich wartości odżywczych.
Nie są zdrowe, bo zawierają cholesterol? Rzeczywiście, kto ma go za dużo, nie powinien z jajami przesadzać. Jeść nie więcej niż dwa w tygodniu, ewentualnie same białka.
Wesołych, smacznych, a przede wszystkim zdrowych Świąt!
Jednak kto nie ma tego problemu, może sobie pofolgować, bo jajka to skarbnica cennych białek, witamin (A, D, E, B2) i minerałów: dobrze przyswajalnego żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu.
10 proc. jajka to tłuszcze, ale nie byle jakie: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Rzeczywiście, żółtko zawiera cholesterol. Ale w jajkach mamy też lecytynę, która nie pozwala cholesterolowi się odkładać i korzystnie wpływa na układ nerwowy, poprawiając m.in. funkcję zapamiętywania.
Tak więc: wesołego jajka!
Komentarze: 0
O blogu:
Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.
Czytaj także:
Dla twojego serca
Będzie się działo! Kto dba o swoje serce, niech kieruje się do Katowic.
Hospicja pod murem
Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?
Poprzednie wpisy:
Witamina-panaceum?
Zmierzyłam sobie poziom witaminy D w organizmie. I co? Niski. Jeszcze nie samo dno, ale jednak.
Moja nagroda
Rzadko to robię, ale chciałbym się pochwalić: otrzymałem prestiżową nagrodę Złoty Otis, przyznawaną dziennikarzom piszącym o zdrowiu.