Dieta Archiwum wpisów

Zdrowe korzeniowe12 lutego 2017 - Dieta -

Na warzywnym niebie pojawiają się kolejne gwiazdy, którym przypisuje się cenne właściwości. Teraz chyba najmodniejszy jest jarmuż. Swoje pięć minut miały brokuły.

I słusznie. Wszystkie warzywa są zdrowe. Sami niedawno przedstawialiśmy tu nowinkę – kalerosse. Stanowią źródło polifenoli – związków, które chronią nas przed rakiem, chorobami serca, niwelują działanie szkodliwych substancji, które zdarza nam się jeść lub nimi oddychać.

Warzywa korzeniowe mamy pod ręką przez cały rok, dobrze się przechowują, są tanie.

Jednak trzeba jeść różne warzywa, bo ich działanie uzupełnia się nawzajem. Na tle efektownych sałatek mało atrakcyjnie wypadają warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, buraki czy seler. Tymczasem pod względem zawartości niczego nim nie brakuje, bo:
Marchew – zawiera luteinę i karoten, dobre dla oczu, wapń, żelazo i inne składniki mineralne
Pietruszka – to bogate źródło witaminy C. Działa moczopędnie i oczyszcza. Podobnie jak seler.
Burak – zawiera kwas foliowy, żelazo, cynk, magnez i wapń.

Dodatkowa zaleta korzeniowych jest taka, że mamy je pod ręką przez cały rok, dobrze się przechowują, są tanie. Oczywiście podczas gotowania część składników z nich znika, więc marchew najlepiej chrupać na surowo.

Jak się do nich przekonać? A co ważne, jak u dzieci wyrobić zdrowe nawyki sięgania po nie? Możliwości urozmaicenia posiłku jest wiele. Soki warzywne, kiszone buraki i na tym nie koniec. Oto jedna z propozycji, autorstwa Doroty Szostak, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:
Burgery z selera i czerwonej soczewicy:
Składniki: 1 seler, 100 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie: Seler kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważamy, by go nie rozgotować). To samo robimy z soczewicą (czerwona nie wymaga namaczania). Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy niewielkie kotlety. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200˚C.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Dla twojego serca

Będzie się działo! Kto dba o swoje serce, niech kieruje się do Katowic.

Czytaj dalej

Hospicja pod murem

Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

13 stycznia 2014
O tym się nie mówi

Jaki mamy wpływ na własne zdrowie? Podobno naprawdę duży! Np. co trzeciego nowotworu można uniknąć. Nie zasłaniajmy się genami.

Czytaj dalej

20 stycznia 2015
Pomoc w depresji

W Polsce 1,5 mln osób choruje na depresję. Jest groźna dla życia: wielu chorych podejmuje próby samobójcze.

Czytaj dalej