Dieta Archiwum wpisów

Zdrowe korzeniowe12 lutego 2017 - Dieta -

Na warzywnym niebie pojawiają się kolejne gwiazdy, którym przypisuje się cenne właściwości. Teraz chyba najmodniejszy jest jarmuż. Swoje pięć minut miały brokuły.

I słusznie. Wszystkie warzywa są zdrowe. Sami niedawno przedstawialiśmy tu nowinkę – kalerosse. Stanowią źródło polifenoli – związków, które chronią nas przed rakiem, chorobami serca, niwelują działanie szkodliwych substancji, które zdarza nam się jeść lub nimi oddychać.

Warzywa korzeniowe mamy pod ręką przez cały rok, dobrze się przechowują, są tanie.

Jednak trzeba jeść różne warzywa, bo ich działanie uzupełnia się nawzajem. Na tle efektownych sałatek mało atrakcyjnie wypadają warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, buraki czy seler. Tymczasem pod względem zawartości niczego nim nie brakuje, bo:
Marchew – zawiera luteinę i karoten, dobre dla oczu, wapń, żelazo i inne składniki mineralne
Pietruszka – to bogate źródło witaminy C. Działa moczopędnie i oczyszcza. Podobnie jak seler.
Burak – zawiera kwas foliowy, żelazo, cynk, magnez i wapń.

Dodatkowa zaleta korzeniowych jest taka, że mamy je pod ręką przez cały rok, dobrze się przechowują, są tanie. Oczywiście podczas gotowania część składników z nich znika, więc marchew najlepiej chrupać na surowo.

Jak się do nich przekonać? A co ważne, jak u dzieci wyrobić zdrowe nawyki sięgania po nie? Możliwości urozmaicenia posiłku jest wiele. Soki warzywne, kiszone buraki i na tym nie koniec. Oto jedna z propozycji, autorstwa Doroty Szostak, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:
Burgery z selera i czerwonej soczewicy:
Składniki: 1 seler, 100 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie: Seler kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie (uważamy, by go nie rozgotować). To samo robimy z soczewicą (czerwona nie wymaga namaczania). Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy niewielkie kotlety. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200˚C.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Z zamku do ogródka

Będąc świeżo upieczonym ogrodnikiem, zachwycam się bioróżnorodnością w swoim nowym otoczeniu, bogactwem ptasich treli, zapachem kwiatów, nawet chwastami. Codziennie.

Czytaj dalej

Łuszczyca w COVIDzie

Pandemia ograniczyła pacjentom dostęp do większości ośrodków klinicznych. Szczególnie dała się we znaki osobom z łuszczycą. Zmiany na skórze, ból oraz brak wsparcia psychologicznego niezwykle mocno w nich uderzył.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

20 lutego 2016
Rozmowa z lekarzem

Przychodzi baba do lekarza… Wiecie, o czym tak naprawdę są te dowcipy? O braku komunikacji między lekarzem a pacjentem.

Czytaj dalej

17 czerwca 2017
Daj wypocząć oczom

Żeby zachować sprawny wzrok, trzeba w swój kalendarz wkalkulować wizyty u okulisty. Jak już nam się uda tam dostać (ja mam numerek na koniec listopada), upomnijmy się o badania, np. pomiar ciśnienia w oku, a nie ograniczajmy do dobrania okularów.

Czytaj dalej