Dieta Archiwum wpisów

tłuszcze trans

Uwaga na trans25 marca 2016 - Dieta -

Przedświąteczny czas to dobry moment, żeby dowiedzieć się czegoś o tłuszczach trans. Co to takiego?

Są trzy źródła – albo przyczyny powstawania – kwasów tłuszczowych typu trans w pożywieniu:
• częściowo uwodornione/utwardzone oleje roślinne, z których powstają w ten sposób tłuszcze piekarnicze oraz frytury do głębokiego smażenia
• długie podgrzewanie oleju i smażenie w wysokiej temperaturze
• tłuste mleko i mięso, pochodzące od zwierząt przeżuwających (krowy, owce). Także masło.

Jak widać, nie zawsze bezpieczne są nawet tłuszcze roślinne, które uważamy za zdrowe.

Tłuszcze trans uruchamiają w organizmie procesy zapalne, powodujące miażdżycę.

Bo co jest złego w tłuszczach trans? Zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, bo podnoszą stężenie cholesterolu LDL (tego złego) i zmniejszają stężenie HDL (dobrego). Sprzyjają otyłości brzusznej, zwiększają oporność na insulinę (prosta droga do cukrzycy) i uruchamiają w organizmie procesy zapalne, powodujące miażdżycę.

Warto więc przed włożeniem do piekarnika wielkanocnych wypieków zastanowić się, czego do nich użyliśmy. Czytajmy etykiety: nie ma na nich wprawdzie informacji o zawartości tłuszczów trans, ale może być tam coś o częściowo utwardzonych/uwodornionych olejach roślinnych (całkowicie uwodornione nie zawierają kwasów trans).

Bezpieczna jest większość margaryn „kubkowych”, gdzie zawartość kwasów trans nie przekracza 1 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych. W maśle wynosi ona 4-5 proc..

Więcej informacji o tłuszczach można znaleźć na
www.poznajsienatluszczach.pl

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Hospicja pod murem

Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?

Czytaj dalej

Z zamku do ogródka

Będąc świeżo upieczonym ogrodnikiem, zachwycam się bioróżnorodnością w swoim nowym otoczeniu, bogactwem ptasich treli, zapachem kwiatów, nawet chwastami. Codziennie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

2 czerwca 2020
Nie tylko czerniak

Nowotwory skóry kojarzymy głównie z czerniakiem. Jednak to nie jedyny prezent, jaki słońce nam może podarować.

Czytaj dalej

9 grudnia 2016
Testujmy się

Wyrzucamy zaproszenia na mammografię, cytologię czy kolonoskopię. Bo czasu nie ma, bo święta za pasem? Nie. Bo jeszcze co wykryją.

Czytaj dalej