Dieta Archiwum wpisów

Nowalijki, mrożonki?30 marca 2015 - Dieta -

Zmieniają się pory roku, ale zasada jedzenia codziennie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców jest ciągle taka sama. Nie może ich zabraknąć we wiosennym menu.

Tylko skąd je brać o tej porze roku? Kupować egzotyczne papaje i marakuje (no co, też owoc), dźwigać z piwnicy marchew i cebulę, zdecydować się na apetyczne nowalijki czy sięgnąć po mrożonki?

Jedzmy wszystkiego po trochu: różne warzywa, kupowane w różnych miejscach. Wtedy nawet jeśli zjemy coś szkodliwego, nie będzie tego dużo.

Mrożonki to chyba w tej chwili wybór najpewniejszy. Zamrożone w najlepszym momencie, nie straciły wiele witamin i minerałów. Uwaga: nie mogą być zbrylone (chyba że to siekany szpinak), a torebka rozerwana.

Warzywa z piwnicy? Czy masz gwarancję, że były prawidłowo przechowywane? Jeśli ziemniaki kiełkują, to raczej nie. Nie jestem zwolenniczką robienia takich zapasów. Lepiej kupić je w sklepie, bo w magazynie na pewno przetrwały zimę w lepszych warunkach niż u nas.

Nowalijki? Oto jest pytanie! Witamin na pewno mają więcej niż zimowe zapasy. Ale mogą zawierać też substancje, którymi przyspieszono ich wzrost. Dorosłym ludziom nie zaszkodzi kilka listków sałaty czy parę rzodkiewek. Gorzej z małymi dziećmi oraz… jeszcze mniejszymi zwierzętami. Słyszałam o śwince morskiej, która nie przeżyła po zjedzeniu wiosennej sałaty.

Organizm dziecka, zwłaszcza do 10 miesiąca życia, gorzej niż u osoby dorosłej radzi sobie ze szkodliwymi substancjami w warzywach spod folii czy szklarni. Kilka praktycznych wskazówek:
• najmniej azotanów kumulują wiosenne pomidory, ogórek, papryka, fasolka szparagowa
• więcej ich znajdziemy w marchwi, selerze, pietruszce
• a najwięcej w sałacie, szpinaku, młodej kapuście i rzodkiewce
• nie kupujmy rzodkiewek gigantów – wchłonęły o jedną porcję nawozu za dużo
• z sałaty oberwijmy liście zewnętrzne, pozbądźmy się też głąba

A generalnie? Jedzmy wszystkiego po trochu: różne warzywa, kupowane w różnych miejscach. Wtedy nawet jeśli zjemy coś szkodliwego, nie będzie tego dużo. Hodujmy na parapecie rzeżuchę (jak radzi nasz zaprzyjaźniony portal //naturalnie.pro), szczypiorek i zioła. Warto też pić soki owocowe i warzywne. Życzę wszystkiego zielonego. I w ogóle kolorowego.

Zdjęcie zrobiliśmy podczas degustacji wiosennego menu w Hotelu Sofitel Warsaw Victoria. A na nim przygotowywanie wiosennej sałatki nicoise w restauracji Le Victoria Brasserie Moderne według przepisu szefa Macieja Majewskiego.

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Hospicja pod murem

Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?

Czytaj dalej

Z zamku do ogródka

Będąc świeżo upieczonym ogrodnikiem, zachwycam się bioróżnorodnością w swoim nowym otoczeniu, bogactwem ptasich treli, zapachem kwiatów, nawet chwastami. Codziennie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

21 lipca 2016
Gra w kostka-ramię

Nie lubię być badany – to takie typowe męskie podejście. Jednak pani Alina, zawodowa pielęgniarka, uświadomiła mi, że mało popularne w Polsce badanie „kostka-ramię” może uratować życie.

Czytaj dalej

4 kwietnia 2014
Widać ich w tłumie

Mało kto pamięta Rondo Hattona, aktora, który zmarł w 1946 r. Ale pan Tomasz wygląda podobnie.

Czytaj dalej