Dieta Archiwum wpisów

Najwięcej witaminy…11 stycznia 2014 - Dieta -

Strasznie boimy się konserwantów w żywności. Czy słusznie? Podobno bać się należy raczej bakterii, przed którymi właśnie konserwanty nas chronią. To temat do dyskusji.

Są jednak metody, które pozwalają ograniczyć stosowanie konserwantów lub całkiem z nich zrezygnować. Np. pakowanie soków i innej żywności w płynie do sześciowarstwowych kartonowych opakowań. Te warstwy chronią przed tlenem, światłem oraz bakteriami.
Producent się postarał, postarajmy się i my.

Odpowiedzialność za stan produktu po jego zakupie spoczywa już na nas.

Bo po otwarciu sok – bez konserwantów przecież – szybko się zepsuje. Dostanie się do niego powietrze, w dodatku ciepłe, bo otwieramy karton w przytulnej kuchni. Sok sfermentuje, straci smak i wartości odżywcze, np. witaminy. Co robić, żeby do tego nie dopuścić?
Kilka rad, które usłyszałam od ekspertki, Barbary Groele z Krajowej Unii Producentów Soków: * kupując, nie wybieraj soku, który w sklepie stał na słońcu lub w silnym oświetleniu. Sprawdź datę ważności! * po otwarciu zawsze trzymaj sok w lodówce – nie dłużej niż 2-3 dni. Sok tzw. jednodniowy – zgodnie z nazwą 1 dzień * nie przelewaj soku z kartonu i nie przechowuj go w innym naczyniu – wtedy dostanie się do niego jeszcze więcej powietrza. Jeśli już jednak podajesz sok np. w dzbanku, wypij jak najszybciej.
Soki owocowe i warzywne to naprawdę dobre źródło witamin. O tej porze roku znacznie lepsze niż kiełkujące w piwnicy ziemniaki i cebula czy długo przechowywane jabłka.

Zdjęcie: Ayelie, sxc.hu

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Hospicja pod murem

Mam starych rodziców, jak większość mojego pokolenia. Nie dałbym rady zapewnić im przyzwoitej opieki bez domowego hospicjum. Dlaczego więc te placówki mają przestać istnieć?

Czytaj dalej

Z zamku do ogródka

Będąc świeżo upieczonym ogrodnikiem, zachwycam się bioróżnorodnością w swoim nowym otoczeniu, bogactwem ptasich treli, zapachem kwiatów, nawet chwastami. Codziennie.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

2 czerwca 2020
Nie tylko czerniak

Nowotwory skóry kojarzymy głównie z czerniakiem. Jednak to nie jedyny prezent, jaki słońce nam może podarować.

Czytaj dalej

18 maja 2014
Gadamy o raku

O raku tyle się ostatnio mówi. Że się leczy. Że się z nim policzymy. I tak dalej.
To bardzo dobrze.

Czytaj dalej