Choroby Archiwum wpisów

ogórki krojone

Probiotyk, ale jaki?3 lutego 2019 - Choroby -

Jeden ze sposobów poprawy składu i funkcji mikrobioty to stosowanie probiotyków. Jak to robić z sensem?

Jak wybierać probiotyk? Na pewno nie według zasady, który najtańszy.

Z poprzedniego wpisu wiadomo, co to znaczy mikrobiota i dysbioza i kiedy przyjmować probiotyki. Czym one są?

To żywe mikroorganizmy o przyjaznym nastawieniu do człowieka, które dostarczamy sobie z zewnątrz. Mają udokumentowane działanie zdrowotne.

Co potrafią? Mogą zmieniać skład bakterii, zamieszkujących nasze wnętrza i chronić nas przed osiedleniem się tam szkodliwych drobnoustrojów, a tym samym przed zakażeniami. M.in. przez obniżanie pH w jelitach, wydzielanie substancji, przeciwdziałających „złym” bakteriom, jak nadtlenek wodoru, utrudnianie im przyczepności do nabłonka jelit, aktywowanie odporności organizmu.

Jak wybierać probiotyk? Na pewno nie według zasady, który jest najtańszy.
* przebadane szczepy to Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus Helvetius, Lactobacillus plantarum 299V, Lactobacillus GG, Bifidobacterium infantis i Saccharomyces boulardii.
* szczep powinien być oznaczony literami i cyframi, które wskazują nazwę i numer zbioru, gdzie jest przechowywany jego wzorzec, np. ATCC53103
* nie kupujmy probiotyku, którego przydatność wkrótce się kończy, nawet jeśli z tego powodu znalazł się na promocji. Niestety, ale im młodszy, tym lepszy.

Poza tym:
przechowujmy probiotyk zgodnie z zaleceniami – w lodówce albo poza nią
• przyjmujmy go i w trakcie kuracji antybiotykowej, i przez tydzień po niej
• probiotyku z apteki nie zastąpią kiszone ogórki ani też kefir czy jogurt. Chyba że taki z dodanym szczepem bakteryjnym.
Dużo ciekawych informacji na www.wybieramprobiotyk.pl

Halina Sterczyńska
Inne wpisy autora

Komentarze: 0

O blogu:

Wierzymy, że każdy trzyma swoje zdrowie w swoich rękach. Blog powstał po to, żeby dać wyraz naszym osobistym poglądom na ten temat, ale też przekazać rzetelną wiedzę, podsunąć wskazówki dla tych, którzy na naszą stronę trafią.

Czytaj dalej

Czytaj także:

Kawa jest zdrowa!

Okazuje się, że mój ulubiony napój mogę pić bez wyrzutów sumienia. Mam na to słowo ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj dalej

Gdy smaku brak

Chory twierdzi, że wszystko jest bez smaku. Albo że smakuje jakoś dziwnie. Albo że od jedzenia go mdli.

Czytaj dalej

Poprzednie wpisy:

26 sierpnia 2017
Sekret cukrzycy cz.5

Masz cukrzycę? Kontroluj wzrok, aby go nie stracić. U co trzeciej osoby chorej na cukrzycę rozwija się powikłanie o nazwie retinopatia cukrzycowa.

Czytaj dalej

24 lipca 2014
Uwaga na HCV

Wyjątkowo przekazujemy tu nie własny „wpis”, ale komunikat. Jednak sprawa jest ważna, a informacja, jak sądzimy, pożyteczna.

Czytaj dalej